onsdag 20. april 2011

Dobbel nier for Hannah Midtbø

Hannah Midtbø har gått to ruter gradert 8b (grad 9 på norsk) i Santa Linya, skriver hun på sitt scorecard på 8a.nu. Hun har også rapportert inn to 8a+ bestigninger fra vinteren i Spania, samt fire 8a og også en 7c-flash. Det plasserer 21-åringen sterkt og tydelig som tidenes norske sportsklatrer på kvinnesiden, for det er ingen andre som har gått så mange harde ruter. Det er strengt tatt bare noen få herrer også som  har gått tilsvarende antall harde ruter det siste året, blant annet hennes bror Magnus.
De to rutene heter forøvrig La ruta del sol og La mare del tano, for de som er spesielt interessert.

Henning Wang, som også trakk sørover til Lleida i vinter, har lagt ut noen bilder av henne på sitt facebookalbum på blant annet La ruta del sol, i den grad det er tilgjengelig for alle.


Santa Linya er et av de nyere spanske sportsklatreparadisene som til nå har hatt relativt få besøk, men i vinter har det vært et par norske trekkfugler der, samt at andre klatrere som Eirik Birkelund Olsen også har gått en nier der.

Grad ni ble første gang gått av en norsk kvinne i fjor sommer med Eva Helgø på Hell.
Midtbø har tidligere gått 8a+. Hun markerte seg også kraftig for et par år siden med å vinne en konkurranse i den europiske ungdomscupen, og en bronsje i Buldre-EM i 2008.
Ifjor buldret hun også grad 8A, og hvis vi skal lage eksklusive klatreforeninger så er det ikke veldig mange kvinner som både har klatret grad 8b og buldret grad 8A. Det er på det nivået den virkelige harde klatringen begynner, og å markere seg i begge disiplinene er imponerende.

2 kommentarer:

 1. Imponert over rask oppdatering Geir Arne!

  Når du trekker fram fakta om Santa Linya så er det kanskje mer nevneverdig at Sindre har onsightet en 9`r der (ruta Santa Linya), eller at Magnus gikk sin første 9a+ der med La Novena Enmienda http://www.youtube.com/watch?v=pRHSd4Q7Tq0
  en at Eirik også har gått en 9`r...
  Kan jo eventuelt nevnes at Eirik har gått den samme 9`rn i Ruta del Sol.
  Skal en flisespikke så har Eirik gått mer enn en 9`r rute og Kiffen har vel forsåvidt og gått 8b/+ der.

  Du skal ha skryt for mye bra research og en positiv men likevel faktaorientert og objektiv vinkling på innleggene dine.

  Var egentlig veldig skuffet over hvordan norsk klatring klarte å slenge fram en missvisende og dårlig nyhetsak såkalt "basert" på din blog og 8a.nu uten en gang å ta kontakt med meg eller Hannah for å få litt bakgrunnsinfo og et anstendig bilde...

  Hannah bor f.eks i Lleida, Santa Linya er bare et av craga hun henger på...

  mvh
  Henning Wang

  SvarSlett
 2. Takk for innspillene Henning, det er slike kommentarer som utfyller bildet og sørger for at det i sum blir mer korrekt og omfattende omtale av norsk klatring.

  Jeg var ikke klar over flere av bestigningene, og burde vel strengt tatt husket at Magnus sin fantastiske prestasjon skjedde her. Men jeg må innrømme at jeg går litt i surr på de mange flotte stedene som omtales og som jeg bare kjenner av omtale.

  Ellers håper jeg det er greit for de jeg omtaler at jeg skriver disse bloggpostene så lenge det er med en korrekt og hyggelig innstilling, slik jeg leser deg. I det daglige er jeg redaktør og stiller andre journalistiske krav som kommentarer, bilder og mer utfyllende dekning. Til en slik hobbyblogg som dette er det litt urealistisk med tanke på en litt altoppslukende jobb, tre barn og egne klatreønsker.

  Ellers hadde jeg håpt å se deg i bloggen også, men skjønte at det gode været vi hadde her i påska gikk på bekostning av været hos dere.

  SvarSlett