søndag 19. juni 2011

Eirik Birkelund Olsen repeterer Fryktelig i tvil, Norges første 8c-rute

Den unge tromsøklatreren har i helgen endelig sørget for at den 13 år gamle bestigningen av Fryktelig i tvil i Hunnedalen er repetert, melder Tromsø klatreklubb. (Takk til Ole Karsten Birkeland for facebook-henvisningen)

Det var den første ruten gradert 8c i Norge da den ble gått av Robert Caspersen sommeren 1998.Ruten ligger på klippen med det kryptiske navnet Planet Ø høyt i fjelldalen, på grensen mellom Rogaland og Vest-Agder. (En liten bisetningn om rutenavnet. Det spiller selvsagt på en ørliten tvil om både graden og om ruta var mulig, men først og fremst var tittelen hentet fra en boktittel funnet i den fyldige samlingen med kiosklitteratur på nærmeste bensin- og daglivareforretning i Sirdal. )

Bratte Rogalands Venner utlovde tidligere i år en dusør på 5000 kroner til den første som repeterte ruta. Magnus Midtbø meldte sin interesse, men regnvarsel fristet ikke til særlige forsøk. Istedet ble det Eirik Birkelund Olsen, som viste at det selvsagt bor en 8c-klatrer hos ham etter mange andre harde bestigninger av sportsruter, buldring, og også kileklatring i våres.

Med Eirik begynner det å bli noen 8c-klatrere i Norge:
Robert Caspersen
Sindre Sæther
Magnus Midtbøe
Torstein Eide
Stein Gunnar Grastveit
Lars Ole Gudevang
Stian Christophersen
Eirik Birkelund Olsen
(Og kanskje Klaus Øiseth - henger vel litt på graden på Rekyl direkte)
Forøvrig er det 13 år siden graden ble introdusert til Norge.
Det er det lengste oppholdet for en ny grad på svært lenge.
Jeg skal ikke kjede med graderingen opp til 8, men her er omtrent tiden for de andre gradshevingene:

8: 1982
8+: 1986 (Eller 1983 av samme Morstad hvis man regner Hjallabrui som 8+)
9-: 1987 (litt uklart her med grad og tid, men det skal jeg ta en runde på senere for nerdene.)
9: 1988
9/9+: 1995
9+: 1998
Så det er kanskje på tide med en 8c+, 9a og 9a+. Flatanger anyone?

2 kommentarer:

  1. Når det gjelder lista over 8c-klatrere i landet, så har du nok uteglemt en sterking fra Rogaland ved navn Stein Gunnar Grastveit som ikke profilerer seg selv så høyt - men sjekk loggboka hans på 8a.nu.

    SvarSlett
  2. Takk, det var jeg ikke klar over. Men det er noen sterke og beskjedne rogalendinger, det er morsomt. Har blogget litt om det, og ført ham opp på listen.

    SvarSlett