mandag 9. september 2013

Paula Voldner setter ny standard med 8+ på kiler

Paula Voldner rapporterer at hun gikk Kvinner og barn først (grad 8+) på Bergflødt på 8a.nu. Det tror jeg er den hardeste ruten på egne sikringer gått av en norsk kvinne. Det er heller ingen lett rute, som gir mye "airtime" hvis man faller på cruxet 4-5 over siste sikring. Ruta ble gått av Torkel Røisli, og er en av de få på denne graden i Oslo (de fleste andre linjene er dessverre boltet opp).
Til nå er det bare et par kvinner som har klatret grad 8/8+ med egne sikringer, så sant jeg ikke er helt på jordet.
Bestigningen er en forlengelse av en sterk sesong med flere ruter på egne sikringer, blant annet Ibens bok (grad 8) på Ulorna, Panserkrysseren Potemkin (grad 8-/8) på Hallinden, Goa Brunetter (grad 7+/8-) på Hallinden og flere 7+, blant annet den sjeldent klatrede Umulius på Välserød. En bestigningsliste de færreste kan måle seg med de siste månedene.
Hun har også klatret Normalveien på bolter på Hauktjern (8+/9- eller 9-, avhengig av hvem man spør), og omtrent like vanskelige Pil og Bue på Bergflødt.

7 kommentarer:

 1. Pil og Bue er soleklar 9-. Normalveien holder ikke graden... Bra jobba forresten! Og en ting til, kunne det vært en mulighet for at du gidder å skru av autostart-funksjonen på videoene du legger på bloggen?

  SvarSlett
 2. Er vel egentlig enig i vurderingen, om ike soleklar. Skal se på autostart, var ikke klar over den.

  SvarSlett
 3. Hvilke andre 8+ i Oslo og omegn er det som ikke burde vært boltet?

  SvarSlett
  Svar
  1. sitat: ...og er en av de få på denne graden i Oslo (de fleste andre linjene er dessverre boltet opp).

   Kunne Bore vennligst informere om akkurat hvilke ruter han mener ikke skulle vært boltet?

   Slett
 4. Sorry sent svar. Litt andre ting i fokus enn dette. Svaret kommer helt an på hvor du setter grensa for risiko eller fall. Både Kvinner og barn først og mange ruter i Bohus kunne lett blitt boltet med andre førstebestigere. La oss ta Bergflødt: Pomput Pilatus, men trenger nok boltene gjennom overhenget. Tror Pil og bue kunne vært klatret naturlig, men ikke helt sikker. Sikhene kommer og kommer, og kanskje sikh med avvik - men litt usikker. Tror Lierpillaren er verd et forsøk, og slik er det nok med flere andre ruter. Som sagt, må sjekkes ut grundig og da er det ofte mulig. Samme med Hyggen og flere andre felt.

  SvarSlett
 5. Har ikke Kristina Pålsgård Nordhaug gått 8+ på kiler i Bohus for noen år siden?

  SvarSlett
 6. Nei. Hun gikk 8/8+ på Galgberget. Bra prestasjon. Men det er, for å si det forsiktig, en ganske stor forskjell mellom de to rutene.

  SvarSlett