torsdag 19. juni 2014

Erk Heyman kileklatrer 8b+ ruta som Magnus Midtbø gikk på bolter

Erik Heyman er den første som går ruta Fysisk analyse (grad 8b+) i Granittgrottan på egne sikringer, melder Bohuslen klatreklubb og 8a.nu.. Ruta ble førstebesteget av Magnus Midtbø for noen år siden. Den ble boltet av Jens Larsson før det, ikke utendebatt om det var riktig å borebolte en åpenbar naturlig linje (okei, den er litt tynt sikret i starten).

Her blogger han om bestigningen. Han kaller det en perfekt tradlinje.

Eriks bestigning er den hardeste på naturlige sikringer i Sverige, og bare Nico Favresses linje The Recovery drink i Profilveggen i Jøssingfjord er hardere med sin udefinerte 8c eller hardere gradering.

Med Erik Heymans bestigning har dermed Sverige fått en rute som er unik hard av sitt slag, og som skiller seg ut også i europeisk sammenheng. I motsetning til de hundre- og tusenvis av boreboltede ruter som er satt opp. Argumentet for å bolte slike linjer er at dette åpner klatringen for flere, men det har strengt tatt ikke vært noen stor kø av repetisjoner etter at Magnus gikk linja i forbindelse med et raid hvor han gjorde flere bestigninger i grotten i forbifarten.

Ellers er jo Erik en av de mer imponerende klatrerne i Norden med sine to førstebestigninger av ruter gradert 9 på egne sikringer, og hans repetisjon av både 8c/8c+ i Spania
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar