lørdag 9. juli 2016

Thomas Meling leder Arctandria (9-/9) på Blåmannen
Thomas Meling har ledet Arctandria i fri på Blåmannens nordvegg, sammen med Per Harald Barkost. Graden er satt til 9-/9 på den vanskeligste av de nærmere ti taulengdene, og er en av de hardeste på naturlige sikringer i Europa. Thomas er usikker på graden, men går for en solid 9-. To traverstaulengder på ruta er ofte våte, og er solid åttere. Det er også en taulengde grad 8/8+.  De ti andre er stort sett fra 8- til 7, med et par under det.

Jeg har ikke helt tall på antall repetisjoner, men dette er vel den første norske jeg kjenner til etter at Martin Skaar Olslund klatret den sammen med Erik Grandelius og Andreas Klarström for fem år siden.
Den reneste og fineste linja i veggen, skriver Thomas.

Den ble gått for 11 år siden av Didier Berthod, og repetert i et støt av Markus Haid og Hanjörg Auer i 2007. (Litt sktechy på navna der). Den skotske klatreren Dave McLeod har også klatret cruxtaulengden i forbindelse med sin bestigning av varianten Disco 2000.

Meling har også tidligere klatret harde ruter på Blåmannen, blant annet med fribestigningen av Ikaros og Peter Pan, og han har klatret Freerider i fri på El Capitan sammen med Martin Skaar Olslund og nordpillaren på Fitzroy. Samt diverse andre ruter.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar