lørdag 4. november 2017

Spennende NM med sterke kvinnefavoritter og helt åpen herreklasseTina Johnsen Hafsaas må tåle et favorittstempel før helgens NM i klatring etter historisk gode resultater for norske kvinner i verdenscupen.

Men hun møter en sterk Hannah Midtbø og andre gode klatrere. Men utnytter ruteskruerne høyden i NM-arenaen Sørmarka i Stavanger, så skal hun ha bedre forutsetninger for å gjøre det bra enn noen av de andre klatrerne i NM. Men det kan også bli en spennende duell mellom Hannah og Eline Nesheim, som viser god form i hele år med kjappe bestigninger av ruter opp til grad 9-, inkludert flash av grad 8/8+. Hun kommer rett fra Siurana i Spania. Det er også flere andre sterke buldrere som stiller opp, inkludert et comeback fra Therese Johansen -  for noen år siden en av verdens sterkeste buldrere utendørs.

I herreklassen er dette første NM som er helt åpent siden Magnus Midtbø ikke stiller som favoritt for første gang etter 13 strake seire i NM. Herreklassen er veldig åpen, men John Henry Nilsen bør ligge godt an så sant ikke ruta blir så buldrete at sjefsbuldrer Thilo Schröter utfordrer ham.
Men veggen i Stavanger er nok ikke den som favoriserer buldrere mest, så sant ikke ruteskruerne er så kreative som i NM for fem år siden da et litt random buldrecrux tidlig i herrefinalen ga litt uventa resultater.
John Henry vil å så fall fortjene seieren etter å ha vært nest best i flere år, han vant også norgescupen i Bergen i våres.

Kuriøst nok er det flere tidligere sølvvinnere fra Stavanger som stiller, som begge fikk medaljen til sin egen og alle andres overraskelse etter sterk innsats. Jan Eivind Danielsen fikk sølv for fem år siden etter god klatring på et tidlig buldrecrux som overrasket alle andre enn han og Magnus. Jon Egil Auestad fikk sølv i 2001, og er fremdeles en av de mer aktive tradklatrerne i Norge som varmet opp til NM med å gå mye av Freerider i fri på El Capitan i Yosemite for noen uker siden. Og for 20 år siden stilte Dag Kaada opp og overrasket like mye i Bergen. Sprekt.

Det er også mange andre veteraner fra Stavanger, mens det mangler mange av de som har markert seg i konkurranser de siste årene. Litt usikkert av hvilken grunn. Så mitt tips er John Henry, Thilo, og mer åpent på tredjeplassen. Det har aldri vært mer usikker, og færre favoritter i et NM på mange år.

(Jeg kommer tilbake til juniorklassene, må bare kjøre noen barn på trening)

Hauk Lem er favoritt i eldre junior så lenge sterke Leo Bøe fra Bergen er skadet. Jens Kristan Hagaseth Aasmundsen er utfordrer, mens de sterkeste konkurrentene er nok bedre i buldring enn på ruter.

Lisa Marie Kvandahl er klar favoritt i eldre junior, men har som vanlig sterke konkurrenter. Hun mistet seieren i Norgescupen i Bergen på tid til Mia Støver Wollebæk i årets første norgescup da begge toppene alle rutene. Mia er kanskje den hardeste konkurrenter, men Marie Aagard Lauridsen fra Ålesund KK kjemper også om pallplass. Igjen så kan buldrede ruter gjøre at sterke jenter som Ingrid Helene Amundrud også gjøre det bra.

Yngre junior gutter har Arne Farestveit fra Sogndal og Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag som to favoritter, fulgt av Tobias Reidel fra Oslo som pallfavoritter. Men Theodor Kirkebø på 13 år kan også utfordre en plass på pallen, så lenge ruteskruerne ikke lager ruter som favoriserer høyde på de litt eldre guttene i klassen.

Yngre junior jenter har flere vinnerkandidater: Emma Støver Wollebæk fra Trondheim og Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag er de to største, men dette er en åpen klasse og de yngste representantene Sunniva Øvre-Eide fra Grenland kk og Edel Lemvik fra BRV kan kjapt utfordre dem. Edel.

For første gang blir det også arrangert NM i speedklatring lørdag ettermiddag, her har jeg ingen formening om hvem som kan gjøre det bra.

Her er streamen

Her er resultatene etterhvert som de kommer
Og her er startlistene


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar