søndag 8. juli 2018

Ny sportsklatrefører for Norges største klatrefelt og resten av Sogn og Fjordane
En helt ny utgave av klatreføreren for Sogn og Fjordane viser hvor mye spennende som har skjedd også på sportsklatring i det mest tradisjonsrike alpine fylket. Og føreren gjør det helt tydelig at Kvam utenfor Sogndal nå må være landets største klatrefelt.

Så hvis man ikke har lagt alle planer for sommeren, så bør denne føreren vise at Sogn og Fjordane seiler opp som feriedestinasjon i toppklasse med alle de mulighetene det gir for sportsklatring, buldring og alpine turer.

Kvam er i seg selv verd en fører. Føreren oppgir 410 ruter på Kvam. Jeg kan ikke komme på andre klipper som er i nærheten av det antallet (Hauktjern har f.eks under 200). Av de er over 170 på grad 7 eller hardere, og med flere ruter på grad 9+ så er det også en av de hardeste klippene etter Flatanger og sammen med Hell.
Utviklingen speiler også hvordan Sogndal har vokst fram som et av de største og mest aktive klatremiljøene utenfor de største byene. Det gjelder både for sportsklatring, alpinklatring - og i samme periode har Sogndal også blitt et av de beste stedene for frikjøring på ski. Det er også i dette miljøet at vi har fått 8+ friklatring på Store Skagastølstind, fribestigning av Gjertvasstind (grad 8) og mange støtende turer - inkludert nye storveggslignende ruter i Jostedalen som den 19 taulengder lange 6+ ruta satt opp sist uke av blant annet kraftsenteret Sondre Kvamsbekk.
(Takket være familien Farestveit markerer bygda seg også i konkurranseklatring for juniorer, men det er en annen sak).

Selv om Kvam er storebroren, så er det også noen andre klatrefelt som har markert seg nasjonalt. Beachen i Loen vokste tidlig på 2000-tallet fram som en av de bratte sportsklatreklippene med mange ruter og mye hyggelig gradering som gjorde det mulig å perse eller onsighte bra.

Ellers er det mange andre fine felt som føreren viser fram, som nye Hønjum lengst øst til Myggveggen med sine harde Magnus Midtbø-ruter lengst vest.

Den viser også mange nye klipper, blant annet en del nytt rundt Turtagrø og nede i dalen for de som skal til Hurrungane. Den nye flertaulengdersveggen Fardal like ved Sogndal ser også spennende ut for de som vil ha boltede ruter opp til seks taulengder (og som ikke er svaklatring)

Jeg regner med at det er tilkomstproblemer som gjør at fylkets nest flotteste vegg Loven, innenfor Aurlandsvangen, ikke er med i føreren. Men siden det er et såpass fint og kjent felt kunne det kanskje vært forklart. Det er en av de få, kanskje den eneste klippen, som klatrerne har mistet på grunn av konflikt med naboer/grunneier pga sauetråkk under feltet.

Alt i alt et imponerende stykke oppgraderingsarbeid fra primus motorer Ole Karsten Birkeland, Robert Tellvik og Tobias Brodahl. Den kan bestilles på nettbutikker, blant annet vpg.no, oslosportslager.no og diverse sportsbutikker og bokhandlere i Sogn og Fjordane.

Takk for lånet av bilder fra bokaIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar