lørdag 31. august 2019

Erik Grandelius repeterer den mytiske trad-ruten Vandrefalken (9-)

Erik Grandelius har gjort det jeg tror er første repetisjon av Vandrefalken, grad 9-, som går på egne sikringer opp den minst 70 meter høye veggen Askfjell i Lier. Ruta ble gått av Bjørn-Eivind Årtun i 2011, året før han døde under et forsøk på å vinterbestige ruta Mamma på Kjerag sammen med Stein Ivar Gravdal.

Det har vært flere som har sett på og prøvd linja, men jeg tror ikke det har vært noen rene bestigninger. I høst har flere sterkinger prøvd på den, så det kommer nok flere repetisjoner. Ruta går opp en litt grumsete 6+ start, så et off-widthriss og litt klatring før det harde topprisset opp til overhenget. Det er en krevende vegg å prøve i, noe som sikkert kan forklare at det tok 8 år før den ble gått på ny.

"Lier på steroider, er Erik sin kjappe oppsummering. Takk for bruken av et par insta-stories-bilder.

Eventyrvegg
Ellers er jo Askfjell en eventyrvegg av de sjeldne på Østlandet, med også en 8+ frilinje på egne sikringer fra Øystein Krydsby Johnsen, en 7 eller 7+ linje, en 7-, et par aidlinjer og potensiale for endel stilige/tøffe/krevende lange linjer for de som har tid og lyst til trad-eventyr på den bratteste høyeste veggen rundt Oslo.
For de som lurer på hvor den ligger, så lyser den imot når man kjører ned Lierbakkene mot Drammen, og får 40 metersveggen på Bergflødt litt lengre sør i dalen til å se litt puslete ut. Den nås enklest hvis man kjører forbi Lierbyen, Egge, og kjører alle svingene opp mot Eiksetra og parkerer ved de første flatene. Stier inn til venstre. Go eventyr,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar