fredag 16. august 2019

Peter Whittaker repeterer verdens hardeste naturlige sikrede rute i Jøssingfjord




Recovery drink i Jøssingfjord har fått sin tredje bestigning i all stillhet av engelske Pete Whittaker. Ruta er gradert 8c+/5.14c, og den regnes av mange som verdens hardeste kilerute. Den ligger på den bratte Profilveggen i enden av dalen over Jøssingfjord, og har fått mye internasjonal oppmerksomhet.
Den ble først gått av belgiske Nico Favresse, så repetert av tyske Daniel Jung for ett år siden.

Pete har jobbet på den i flere besøk de siste årene, og gikk den relativt raskt på sitt siste besøk. Han har har vært mye i Norge de siste årene av flere grunner, og har klatret mange harde ruter med Mari Augusta Salvesen. Blant annet besteg han Minnerisset til Robert Caspersen, en 9- under Presten i Lofoten.


4 kommentarer:

  1. Hei,
    Den heter vel Minnerisset i Lofoten. Og hvis du sier at Pete er engelsk og Daniel tysk, da får du også nevne at Nico er Belgisk. En av de få vi har! :D

    SvarSlett
  2. Takk. Burde lagt til belgiske, og endret til MInnerisset - husket feil i forbifarten. Endret.

    SvarSlett
  3. Jacopo Larcher´s Tribe er vel den trad ruta som nå regnes som verdens hardeste, ikke Recovery?
    Tribe ble aldri gradert, men basert på Jacopo´s utsagn "The only thing I know is that it’s the most difficult thing I’ve ever climbed. Both in sport climbing and in trad climbing. I’ve never tried anything as hard as this before.” blir den vel generelt regnet til å være den første trad ruta på det franske 9 tallet.

    SvarSlett
  4. Blir uansett feil å kalle det verdens hardeste trad rute om Tribe er 9a eller ei ettersom det er flere andre 8c+ ruter på egne sikringer der ute. En av verdens hardeste, eller norges hardeste heller?

    The 5.14+ Trad Routes

    Tribe 5.14d? / Jacopo Larcher
    Meltdown 5.14c in Yosemite / Beth Rodden, Carlo Traversi
    Blackbeard’s Tears 5.14c in Redwood Coast / Ethan Pringle
    Rhapsody 5.14cR in U.K. / Dave Macleod, Sonnie Trotter, Steve McClure, James Pearson, Jacopo Larcher
    Into the Sun 5.14c in Switzerland / Bernd Zangerl
    Pura Pura 5.14c in Italy / Tom Randall
    Recovery Drink 5.14c in Norway / Nico Favresse, Daniel Jung
    Magic Line 5.14c in Yosemite / Ron Kauk, Lonnie Kauk

    SvarSlett