søndag 1. desember 2019

Sindre Sæther går 9b som andre norske klatrer - og kanskje verdens beste allround-klatrer

Sindre Sæther går den myteomspunnede ruta Chilam Balam på klippen Vilnueva de Rosario sør i Spania. Sindre er den andre norske klatreren på denne graden etter Magnus Midtbø.
Dette ble i sin tid gradert som den hardeste ruta i verden, og hadde lenge en mytisk status før den ble repetert av en håndfull klatrere, inkludert Adam Ondra, har etterhvert havnet på 9b graden.

Henning Wang, som har jobba på ruta parallelt i flere år med Sindre, skriver på instagram at totalt er det brukt 85 dager på å gå ruta, inkludert ulike varianter som er besteget underveis, men det tror jeg er veldig mange våte dager. Den første del av ruta er 8c+ i seg selv, Ulike varianter av ruta opp til grad 9a har tatt noen dager hver i dette regnestykket.

Les Paula Voldners oppsummering av bestigningen i Norsk Klatring.
Sindre har vært i området i flere vintre sammen med Henning Wang, men det virker som om dårlig vintervær også har bidratt til at det har tatt litt tid å gå ruta.
Han har tidligere klatret ruter opp til grad 9a eller 9a+, med La Novena Enmienda i Santa Linya som den hardeste. Dette har skjedd i stillhet, og han er kanskje verdens beste klatrer som ikke markedsfører bestigningene sine.

Bestigningen bekrefter at Sindre er en verdens beste allround-klatrer når det gjelder sport, storvegg og vinter/is. Det er vel ingen andre som har gått 9b, klatret diverse storveggsruter i fri opp til grad 9-/9 med Tsunami på Kjerag og flere harde fribestigninger i løse Trollveggen, samt gått noen av de lange og hardeste islinjene i Romsdalen. Og mye mer.


3 kommentarer:

 1. I følge 3 av 5 bestigere av CB skal den væra 9a+/9b (https://www.hardclimbs.info/climbs/chilam-balam)

  SvarSlett
 2. Ruta har blitt noe kjipere siden sist den ble gått, om det påvirker graden eller ikke er ikke lett å si.
  Ruta er uansett notorisk vanskelig å gradere. Som Andrada sier, det finnes så godt som ingen lignende ruter i verden.

  Graden foreslått av de andre blir uansett ikke veldig relevant for å beskrive prestasjonen til en person som avviker mye i størelse og vekt.
  Sindre er 182 og veier 80 kg, gode 15 kg mer en de andre. Cruxet er helt på toppen på veldig små tak. Trenger ikke kunne mye om klatring for å skjønne at det ikke er noen fordel..

  SvarSlett
 3. Utrolig imponerende (dog kanskje ikke så overraskende), men har vi glemt Adam Ondra oppi all virraken rundt å kåre en karing?

  SvarSlett