mandag 29. juni 2020

Iver Gjelstenli døde etter fall på Store Vengetind

Klatreveteranen og journalisten Iver Gjelstenli døde 24. juni i ambulansehelikopteret etter ett fall på vei opp til Store Vengetind i Romsdal. Han ble 71 år.

Iver var en av de sentrale skikkelsene i klatremiljøet i Molde og Romsdal med førstebestigninger gjennom mange, mange år, og en viktig journalist i formidling av klatring og friluftsliv på Nordvestlandet spesielt og også nasjonalt.

Norsk-klatring har en solid omtale av dødsfallet og Iver sin innsats som klatrer, journalist og forfatter.

Fotograf Terje Aamodt har laget en fin billedserie for å minnes sin nære samarbeidspartner og klatrevenn. De to lagde blant annet den flotte boka Romsdal eksponert.

Det er ikke noen ferdig skaderapport. Men ut fra beskrivelsen så skled Iver på anmarsjen på den lange og litt eksponerte turen opp fra Vengedalen opp mot Store Vengetind der man går opp og ut til rutene Vesteggen og Drømmediederet. Her er det eksponert og lett å skli ut hvis man er uheldig. Iver ble hentet av redningshelikopter, men døde på vei til sykehuset i Trondheim.

Klatrefølget skulle opp på Store Vengetind og hedre Oskar Mork, som døde ifjor 83 år gammel. Oskar var en annen superveteran fra Molde som i likhet med Iver var ustoppelig som klatrer langt opp i årene.

Jeg kjente ikke Iver personlig ut over litt tilfeldige møter og samtaler, og selv om vi begge har sterke bånd til Molde, klatring, journalistikk og Romsdals Budstikke - hvor han jobbet en mannsalder mens jeg vokste opp som smågutt i redaksjonen da min far jobbet der - så jeg skal ikke gå for tett på å beskrive ham ut over det som allerede er godt beskrevet i det som er skrevet.

Dessverre er dette det andre dødsfallet i år hvor en sentral formidler av klatring har gått bort. Ivar var i likhet med Sindre Bø, som døde i påsken i en ulykke, en av de få som har kombinert klatring og skriving på et like engasjerende og høyt nivå gjennom livet.

Igjen står Klatre-Norge fattigere tilbake etter å ha mistet en av sine sentrale skikkelser.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar