fredag 13. august 2021

Her er favorittene til NM i buldring

NM i buldring blir årets første nasjonale klatrekonkurranse og den eneste buldrekonkurransen. Med nesten 150 deltakere på det nye klatresenteret Grip Sluppen blir dette et av årets store samlinger og jeg tror også en av de største NM-konkurransene.  

Stort sett ser det ut til at de beste deltakerne stiller, men det er selvsagt vanskelig å si klart hvem som ligger best an etter halvannnet års konkurransestopp for buldrerne pga koronasmitten. Men Nordisk mesterskap utenfor Købevnhavn sist helg ga en indikasjon i de fleste klassene unntatt i herrer senior hvor bare en av favorittene stilte. 

Konkurransen er streamet solid både kvalikk lørdag og finaler søndag på Klatreforbundet Youtube-kanal.

Så her er favorittene: 

Herreklassen

Thilo Schröter og Leo Ketil Bøe og Tarjey Bøe er de mest naturlige kandidatene til første og andre og tredjeplassen i selve NM, mens den supersterke italienske klatreren Matteo som bor i Trondheim også kan vinne selve finalen på hjemmebane. Selv om Thilo nok har tonet ned konkurransesatsingen, så har han et ellevillt år med harde bestigninger i Frankrike, Sveits og Norge. 

Leo gjorde det sånn mellomgreit i Nordisk sist helg med en finaleplass, mens Thilo tidligere har klatra jevnt med de beste i Norden. Men Leo har også klatra 8B+ ute og er kanskje mer fornøyd med konkurranseformatet enn Thilo. Men det blir en av de spennende duellene. 

Tarjey har vunnet NM før for tre år siden, men da var vel ikke Thilo med. Albert Suthurst kan også fint utfordre disse.  Christer Raugland er også finalekandidat, og så er det litt mer usikkert hvem som kan ta den siste plassen. 

Kvinneklassen

Kvinneklassen blir veldig spennende. Sunniva Haave møter junioren Ingrid Kindlihagen, som stiller i seniorklassen (jeg skrev først at hun stilte i junior fordi det så slik ut på påmeldingslisten). Sunniva vant nordisk sist helg en liten hårsbredd foran Ingrid. Ingrid har klatra bra i internasjonale konkurranser, og kan bli den neste norske klatreren som klarer overgangen fra junior til senior også internasjonalt. Bak disse to  er legenden Tina Johnsen Hafsaas, Mie (Marie) Kastet og Maria Davies Sandbu som en sterk utfordrer.  Tina har ikke hatt noen knall sesong i de internasjonale konkurransene, og var nok ikke på sitt aller beste sist helg heller. Så det kan bli en spennende duell mellom noen av de beste konkurransebuldrerne det siste tiåret om pall-plassene. 

Junior kvinner

Dette er den mest åpne klassen nå som Ingrid Kindlihagen stiller i senior. Så hvis jeg skal tippe litt tror jeg det står mellom Anne Ackre fra Bergen og Hermine Øye-Forbregd fra Drammen, som endelig er sterk tilbake etter en grusom kneskade på et klatresenter rett før NM for et par år tilbake. Amanda Buer fra Oslo kan også gjøre det bra her, men er kanskje enda bedre på led.  

Junior herrer

Ørjan Rødland Vaage er Haugaland klatreklubbs andre NM-favoritt, og vant fjorårets NM i sin klasse, men får hard konkurranse fra Truls Mikaelsen fra Trondheim, som tok en sterk tredjeplass i nordisk junior sist helg.. Men det er en spennende klasse med Arne Farestveit fra Sogndal og Tobias Reidel fra Oslo som to andre sterke pall-kandidater. Mer detaljert enn det er det vanskelig å være etter et langt konkurranseopphold. 

Ungdom klasse A kvinner

Sunniva Øvre-Eide fra Grenland får favorittstempelet etter seieren i nordisk mesterskap sist helg, og hun imponerte også i en av verdenscup-konkurransene på led i sommer med en plassering som ville gitt semifinale hvis hun hadde fått til den andre ruta også. Men duellen med Edel Lemvik er en av de beste i norsk klatring. De to har hatt mange dueller opp gjennom årene og fordelt mange seire. Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer er første året i klassen, men kanskje den tredje på pallen selv om det er noen andre solide kandidater til finalen fra Trondheim.

Ungdom klasse A herrer

Per Ravlo Caspersen har et lite favorittstempel foran Teodor Kirkebø, begge Kolsås. Per vant nordisk foran Teodor, og har vel vært en liten hårsbredd foran også i taukonkurranser i det siste. Men det kan bli jevnt og spennende. Resten av finalen har flere sterke kandidater. Trym Skuggen Landmark er en god kandidat til pallen, men utfordreres fra Kristoffer Raa Danielsen og kanskje også Andreas Kaada som også er fra BRV, og jeg kaster også inn Oscar Gjengedal fra Drammen klatreklubb (NB, jeg er trener for ham så ikke helt habil her) som en finalekandidat. Men her er det også endel for meg nye deltakere, så litt vanskelig å vite. 

Ungdom klasse B kvinner

Den yngste og kanskje minst avklarte klassen, hvor de fleste utøverne i liten grad har markert seg i konkurranser. Aurora Straume Karlsen gjorde det best i fjorårets NM med en 6. plass, fulgt av Lea Aarø Stillesby fra Kolsås og Ada Gustad fra Drammen klatreklubb. Men det kan ha skjedd mye på ett år, så litt vanskelig å ha veldig klare synspunkter. I Nordisk mesterskap sist helg gjorde Aurora det et hakk bedre enn Lea litt ned på listene, og uttaket var nok litt tilfeldig kanskje, så andre kan også markere seg bra her. 

Ungdom klasse A menn

Sverre Steinsland Blixt fra Kolsås er en slags favoritt med tredjeplass i nordisk sist helg, men det blir en sterk konkurranse med Gard Bang-Kittelsen fra Trondheim og Alfred Kirkebø fra Kolsås, som kom på plassene bak. Sondre Steinstad og Are Dragsten gjorde det fint i NM i fjor, men her er det mange nye navn som det er vanskelig å skille mellom. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar