onsdag 24. november 2021

Mono er toppen
Stian Christophersen og Martin Mobråten har laget et nytt høykvalitetsprodukt i kjølvannet av Klatrebibelen for dem som virkelig vil dykke ned et magasin for hard sportsklatring, buldring, konkurranser og trening. 

Norge har kanskje ikke verdens beste klatrere for tiden, men vi har tre sterke bidrag i verdens beste-kåringer innenfor klatring. 
  •  Flatanger er en av verdens beste harde sportsklatreklipper 
  • Magnus Midtbø har gått fra å være en av verdens beste konkurranse- og sportsklatrere til å bli verdens største og beste videoprodusent for klatring på Youtube. 
  •  Og Stian Christophersen og Martin Mobråten har fulgt opp den sterke utgivelsen av boka Klatrebibelen, og den påfølgende øvelsesboken, med å lage et nytt internasjonalt topprodukt med magasinet Mono. 

Den første papirutgivelsen Mono er noe av det beste jeg har sett som rendyrker innhold om hard klatring på klipper, buldring og konkurranser også internasjonalt. Nå har jeg selvsagt ikke sett alle produkter i alle land, for alt jeg vet kan det være et bedre produkt i Japan eller Slovenia siden de er de beste landene for konkurranseklatring.

Men det jeg har sett av klatreutgivelser på de større språkene matcher ikke kvaliteten på det Mono tilbyr for den engasjerte sport- og konkurranseklatrer som vil kose seg med et fett papirprodukt. 

Spennende dypdykk 

Mono er en samling artikler og bilder som dypdukker ned i endel spennende, kuriøse eller interessante tema på sport- og konkurranseklatring og buldring. Summen er bra, selv om kvalitetene på hvert enkelt bidrag kan variere. Mest interessant for meg er: Adam Pustelinks svært solide gjennomgang av ruteskruingen og OL-konkurransen er et viktig bidrag, det er fint å få perspektivene til Thomas Alsgaaard på hva OL kan bety for en idrett som klatring. Jeg likte også godt gjennomgangene av de ulike treningsfilosofiene i viktige klatreland samlet av Martin Mobråten, blant med Leo Chibas perspektiver fra norsk konkurranseklatring og japansk treningsfilosofi. Knelåsguiden til Martin og Henning Wang er også veldig kul og lærerik for oss som ikke henger så mye i Flatangerhula eller tilbringer vinteren mellom tufaene i Spania. Grundig og godt er også gjennomgangen av fingertrening til Eivind Wang og Stian Christophersen. Det er interessant å få samla deres perspektiver som jo er to av de ledende aktørene på området i Norge. Stian Engelvolls fine gjennomgang av buldrehistorien i Sør-Rogaland er også en viktig historie, spesielt hyllesten til primus motorene Tore Årthun og Jarle Risa. For å nevne noe av det som jeg likte. Det er mye annet bra også. 

Magasin-landskapet 

I klatremiljølet så er Mono en naturlig motpart til Norsk Tindeklubs Tidskrift for norsk alpinklatring. Det er en årlig utgivelse på papir av høy kvalitet som favner et stort og avgrenset område av klatringen. (Her er jeg selvsagt veldig lite nøytral siden jeg har vært med å lage den årlige utgivelsen siden tindekluben startet prosjektet i 2009). 

I en norsk klatremagasintradisjon, så kan Mono også minne om legendariske Krimp, som kom rundt årtusenskiftet i en periode da Norsk klatring for å si det litt forsiktig hadde en dupp i kvalitet og nærhet til klatremiljøene. Men Krimp var på en helt annen måte en fanzine i stil og tone, mens Mono er et ganske glanset høykvalitetsprodukt. Men gleden og interessen for å nerde fra gira klatrere er den samme. Det er ikke helt unaturlig å se utgivelsen av Mono litt i sammenheng med at Norsk klatring er lagt ned som et papirprodukt og fortsetter som en ren nettløsning av eierne Fri flyt etter mer enn 40 år med sammenhengende papirutgivelser. Utviklingen av magasinøkonomien i Norge, med annonsemarked og kostnader til fast ansatte, gjør nok avviklingen av papirutgaven til et naturlig valg for en kommersiell aktør og som det er vanskelig å klandre utgiver Fri flyt for. 
Selv om det er litt trist at en slik epoke for et ganske samlende papirmagasin er over, og vi får håpe det lykkes digitalt. Nå tror jeg Mono uansett ikke tjener eller taper på utviklingen av Norsk klatring. De er stor forskjell på årlig utgivelse og et regelmessig tidsskrift, og det vil være krevende for et bredt magasin som Norsk klatring å gi den grad av dybde og volum som Mono legger opp til, selv om det er endel av saken i Mono som kunne stått i Norsk klatring og omvendt. 

Mandig fokus 

Hvis jeg skal pirke litt i en på alle måter flott utgivelse, så er vel den mest åpenbare svakheten at den er ganske mannlig preget av bidragsytere. Slik sett litt lite representativ for en utvikling hvor vel omtrent halvparten av klatrerne er kvinner nå, og hvor de kvinnelige norske klatrerne de siste årene målt i resultater i internasjonale konkurranser har vært bedre enn mennene. Det er en artikkel av en kvinnelig bidragsyter, og den handler om hvordan enkelte mannlige klatrere liker å klatre i baris. Det er en interessant artikkel fra May Linn Vingsand, men temaet i seg selv forsterker nesten fokuset på den mannlige klatreren enn å balansere det. Det skal også nevnes at Tina Johnsen Hafsaas er tydelig tilstede med intervju om sin treningsfilosofi og syn på konkurranser. 
Denne skjevheten er neppe tilsiktet, men selv om det er tilfeldig så er det litt pussig i 2021. 
 
Det skal ikke brukes mot Mono at det er et lekkert produkt i bilder og design, for kvaliteten på produksjonen er høy. Men i magasinproduksjon er det en balansegang på hvor lekkert produktet skal være. Hvis uttrykket samlet sett blir elegant, så kan det også være en fare for at går litt ut over autensiteten og mangle litt av røffheten som klatringen også representerer for mange. Men dette er småpirk, og sikkert ikke et syn som deles av alle. 

Som hovedkonklusjon er dette et superspennende tilskudd til det norske klatremiljøet. Det er bare å gratulere radarparet Stian og Martin med nok et superprodukt, og ønske lykke til med motivasjonen til å vurdere et Mono i 2022 også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar