lørdag 20. november 2021

Her er favorittene og de beste duellene i NM i BergenAlt ligger til rette for at NM i  led- og paraklatring i Bergen denne helgen blir en stor fest i Vestveggen, den nye storstua for konkurranseklatring i Norge til Bergen klatreklubb. Lørdag er det finaler for senior og junior og para, mens det søndag er finaler for de to yngre juniorklassene og speed. 

Og med noen få unntak på grunn av skader ser det ut til å bli spennende dueller i alle klassene. Her er noen av de mest spennende duellene og favorittene. Jeg har skrevet om ledklassen, siden jeg ikke har det samme grunnlaget for å skrive om speed og paraklassene, selv om det er i para det er utøvere i internasjonal toppklassene med VM-erfaring som Dina Eidvik, Iben Kongsvik Paulsen og Sebaastian Menzemed. Dina ble nummer fire i VM-finalen. 

I herrer senior er hjemmehåpet Leo Ketil Bøe en klar kandidat. Han vant NM for to år siden på den mest overbevisende måten med å topp finaleruta på rundt grad 9 i ensom majestet. Han var også den beste senioren i nordisk mesterskap nylig i Lillehammer, selv om juniorvinner Per Ravlo Caspersen fant en sekvens, en god hvil og kom et flytt lengre. Han kan bli utfordret av flere hvis han ikke klatrer opp mot sitt beste, hvis det blir hardt tidlig vil Thilo Jeldrik Schröter kunne utfordre ham selv om Leo har gått knallharde buldre det siste året, og Jon Pål Hamre, Endre Sandø Evensen og Håvard Helgesen skal bli spennende å se i konkurranser. Junioren  Ørjan Rødland Vaage er også en medaljekandidat selv om han stiller i senior. 

I kvinneklassen er junioren Ingrid Kindlihagen en klar vinnerkandidat. Ingrid er i skadefraværet til Tina Johnsen Hafsaas den største favoritten, og nærmer seg semifinalenivå i verdenscupen. Men det blir spennende å se hvem som kan ta de første plassene. Det blir en spennende duell mellom sportsklatreren Eline Nesheim, som har gått en haug mer ruter på niertallet i høst, mot buldredronningen Sunniva Haave, og Mia Støver Wollebæk har også klatrer grad ni i år og returnert til konkurranseklatring. Jeg syns også det er gøy at Lin Karin Stendal deltar for første gang på mange år. Hun har syv NM gull fra tidlig 2000-tall og semifinale i verdenscupen.

Den eldste juniorklassen er preget av at de antatt beste stiller i seniorklassene, og at nivået i Youth A-klassen ser ut til å være et hakk høyere da. Men  i kvinneklassen her vil Amanda Buer fra Oslo vil nok kjempe om gullet med Anne Ackre fra Bergen, en duell å se opp for.  

I herreklassen er det grunn til å tro at det blir en jevn kamp mellom Lars Matre fra Bratte Rogalands Venner, Arne Farestveit fra Sogndal og Tobias Reidel fra Oslo klatreklubb. Både Lars og Arne har i tilegg en sterk sesong med uteklatring opp til 8c og 8c+ bak seg, så ingen skal være i tvil om at toppnivået her er svært høyt. 

I Youth A er noen av de største talentene i norsk klatring de fremste favorittene. I herreklassen her er Per Ravlo Caspersen en favoritt etter at han vant og kom høyest også inkludert de norske seniorene i finaleruta bare slått av den finske seniorvinneren. Han har knivet tett med Theodor Kirkebø  og Trym Landmark i flere år, alle fra Kolsås, men har stort sett fått et lite overtak den siste tiden. 

I kvinneklassen for 16-17 åringene har også Sunniva Øvre-Eide fra Grenland klatreklubb, også fått et lite overtak etter mange års kniving med Edel Lemvik, som også har gått fra BRV til Kolsås siden hun også tar idrettsgymnas i Oslo. Sunniva var også best av alle norske kvinner i nordisk på finaleruta der både juniorer og seniorer klatret og har markert seg sterkt med utebestigning av 9/9+ og de beste resultatene i verdenscupen selv om de ennå ikke har ført til en semifinale. 

Bak disse to er det flere som kan knive om topp tre, med Marte Myrland fra BRV, Inga Aarhus fra Bergen og Pernille Tvedt fra Trondheim på de tre neste plassene i nordisk for et par helger siden. Men Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer vil kunne ta pall-plass på en god dag, hun har hatt litt stang ut i noen konkurranser. 

Jeg er litt forsiktig med å utrope de helt store favorittene i den yngste juniorklassen, både fordi det er unge utøvere og fordi det kan svinge litt. Men det er vanskelig å ikke reklamere for duellen mellom Sverre Stensland Blixt og Alfred Kirkebø, som begge er endel av landets beste treningsmiljø for juniorer i Kolsås. Sverre kunne ikke delta da Alfred ble nordisk mester, men har ellers visst seg å være et hakk hvassere ved flere andre konkurranser. Så det blir en spennende duell mellom to veldig gode klatrere. Olai Holterman Ødegaard fra Oslo kk kom også på en imponerende andreplass i nordisk, så det blir spennende å se han klatre opp mot de to hakket mer etablerte vinnerne. 

I den yngste kvinneklassen er det også en spennende duell mellom Aurora Karlsen fra Bergen og Hanne Sofie Bjørn-Lian fra Oslo kk. 

Hele greia blir streamet, så det er bare å finne fram popcornet og glede seg. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar