tirsdag 13. desember 2022

Leo Ketil Bøe går 8c+ i andre forsøk i Santa Linya - raskere enn Adam Ondra

Leo Ketil Bøe har gjort den nest-raskeste norske bestigningen av en rute gradert 8c+ med sin bestigning av Blomu, grad 8c+, i Santa Linya i helgen. Dette er like raskt eller raskere enn de fleste verdensstjernene som har gått ruta. 

Bare Magnus Midtbø sin historiske onsight av en rute av samme grad, som da var nivået på de hardeste onsightene i verden, har skjedd på færre forsøk av norske klatrere. Jeg tror ingen andre norske klatrere har gjort en 8c+ like raskt.

En sjekk på 8a.nu viser at dette også er en av de raskeste bestigningene, og at selv Adam Ondra trengte 3 forsøk. Magnus Midtbø skriver at han gikk i 3. forsøk, men at det inkluderer å henge opp slynger og det er jo en krevende prosess. USAs beste sportsklatrer Jonathan Siegrist opplyser at han gikk det i 3. forsøk. Verdensmester Jakob Schubert brukte også to forsøk, og satte den i 8c+. Legendariske japanske toppklatrer Sachi Amman gikk det også i 2. forsøk, men et par år mellom de to forsøkene, det gjorde også Ramon Julian. Flere signaliserer at den nok er litt soft for graden, men nesten alle har den i 8c+ og som sagt de fleste verdensstjernene som har gått den har brukt flere forsøk. Ruta ble gått av legenden Daniel Andrada i 2005. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar