tirsdag 6. desember 2022

Mari Augusta Salvesen førstebestiger grad 9 på egne sikringer


Mari med en instapost tidligere i høst med et forsøk på ruta som hun gikk sist fredag

Mari Augusta Salvesen gikk en ny rute Tazlov med grad 9 på egne sikringer på Blåbærveggen på Liafjell på Sotra utenfor Bergen. Dette er en av de hardeste førstebestigningene på egne sikringer gått av en norsk klatrer. 

Mari så ganske fornøyd ut på instagram i helga etter bestigningen som hun har hatt bilder fra flere ganger i år, og Bergen klatreklubb har en sak om førstebestigningen hvor det går fram at ruta er gradert ni. 

Mari har tidligere gått denne graden på egne sikringer med Ronny Medelsvensson på Profilveggen i Jøssingfjord, og en haug med imponerende tradruter og spesielt off-width og riss. Tidligere i våres gikk hun blant annet ruta Belly full of bad berries, grad 9-, onsight i USA og fikk omtale i de fleste klatrenettsteder. (men du leste det selvsagt først her....). For litt siden gikk hun også en 9- off-width i et overheng i La Pedriza utenfor Madrid i Spania. 

Dette er også den hardeste naturlige sikrede ruta i Bergensområdet, men det er heller ikke altfor mange harde tradruter i området siden mange linjer i Bergensområdet er boltet. Thomas Meling har tidligere gått Hvalfangst Hurra, som med grad 9- har vært den hardeste, og den har også Mari repetert. 

Jeg prøver i forbifarten å huske om dette er en av de hardeste trad-rutene førstebesteget av en norsk klatrer. I forbifarten kommer jeg bare på Mats Mosti sin bestigning av Lovertoy i Snillfjord sørvest for Trondheim.2 kommentarer:

  1. Den nye ruten til Mari heter "Tazlov" og ruten til Thomas heter "Hvalfangst Hurra!". Og når du skriver at "det er heller ikke altfor mange harde tradruter i området siden mange linjer i Bergensområdet er boltet", hva mener du da?

    SvarSlett
  2. Tusen takk for navneoppdatering og litt flau slurvefeil på Thomas sin rute. Når det gjelder tradruter vs. bolting, så syns jeg at mange klatreområder i Norge inkludert den fine granitten på Sotra, har det vært mer fokus på å bolte og gå nye ruter enn å alltid vurdere om de kan gås på egne sikringer.

    SvarSlett