søndag 19. februar 2023

Therese Johansen leder 8c i Santa Linya

Therese Johansen har gått ruta Fabelita, grad 8c, i Santa Linya i Spania, melder Leo Ketil Bøe i en instagramstory. Dette er ny pers for Therese, som tidligere har gått 8b+ med Atom Vinter på Bergsagel for snart to år siden

Det er bare tre norske kvinner som har gått graden før henne: Hannah Midtbø, Maria Davies Sandbu, og Tina Johnsen Hafsaas, og i tillegg har Andrine Skilbrei gått Fraulein på Kvam i Sogndal, men hun nedgraderte den i samme slengen til 8b slik hun gikk ruta. Jeg har ikke fasiten på graden på den ruta. 

Uansett svært imponerende av Therese, som vel nå bor i Stavanger, og som de siste årene har markert seg med flere harde ruter etter at hun for et drøyt tiår siden var en av kvinnene som buldret hardest i verden med buldre opp til 8A+ og 8B, selv om Therese selv nedgraderte den ene bulderen Propaganda i Vingsand som hadde denne graden. Hun er også en av relativt få kvinnelige rutesettere, og lager blant annet de kule bulderne på SIS klatresenter i Stavanger. Her er et fint intervju med henne i Norsk klatring etter at hun gikk Atom Vinter, og samtidig formidler godt de litt krevende sidene som livet kan gi.

4 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Veldig imponerende av Therese!

    Må ikke glemme Tina :)

    Andrine brukte ikke noen egen ny metode/beta, hun gjorde ca det samme som de før henne. Det som var nytt var at hun valgte å gi den en personlig grad i stedet for å ta det som sto i føreren. Om det betyr at hun egentlig har gått en 8c eller at de før henne ikke har gått en 8c vil kanskje tiden vise, men en fasit blir det vel sjelden med noe så subjektivt som grader.. Blir uansett feil å snakke det bort i noen om egen metode når hun i realiteten nedgraderte ruta basert på etablert beta.

    SvarSlett
  3. Takk. Tina var tenkt etter Maria, for å ta det kronologisk, men så begynte jeg å tenke på omtalen av Andrines bestigning og glemte helt å ta med Super-Tina. Takk for påminnelsen, og utledning av Fraulein-info.

    SvarSlett
  4. Fort gjort! Kan nevnes at Fabelita var den første 8c`n gått av en norsk kvinne av Hannah i 2011. Therese var der nede på besøk et par ganger i den perioden og sikra vel Sindre når han gikk den om jeg ikke husker helt feil.
    Fabelita er en klassisk pumprute, den er ca 25 meter og bratt på noenlunde ok tak. For ti år siden var det helt uaktuelt for Therese og en gang prøve. På det tidspunktet var hun fortsatt i veldig stor grad en buldrer som bandt seg inn i et tau. Hun cruisa opp harde buldrete starter og pumpa helt ut på jugs etter 15 meter. At hun nå, 10 år etterpå, kommer tilbake og plutselig går akkuratt den ruta vil jeg si er spesielt imponerende!
    Få hadde vel vært overasket om hun hadde gått en kort og fingertung 8c, men
    ved å gå Fabelita har hun i praksis trent opp helt andre egenskaper en det hun alltid har vært veldig god på, noe jeg vil si er mer imponerende en graden alene :)

    SvarSlett