fredag 21. april 2023

Arne Farestveit førstebestiger 8b+, 8b og 8a og repeterer Ondras 8c+ på Kvam

Arne Farestveit har hatt en ekstrem produktiv tid på Kvam hvor han har ryddet opp i prosjekter og gått den hardeste ruta på Norges største klatreklippe. I løpet av noen få aprildager førstebesteg han Harde takter, som han graderte 8b+ (9/9+), som går midt på hovedveggen av de hardeste rutene. 

Han repeterte også ruta Leoline extension, som er gradert 8c+ av førstebestiger Adam Ondra og som jo er selveste svennestykket på klippen. Den er tidligere repetert av Sogndals strongmen det siste tiåret, Jarle Kalland for ti år siden, Lars Ole Gudevang for ni år siden, Håvard Helgesen i 2020 og nå Arne Farestveit. 

Arne førstebesteg så Andre takt (grad 8b/9),  som er en linkup mellom to andre ruter ifølge scorecardet hans på 8a.nu. Han gikk også Pedagogen (grad 8a+), som er en forlengelse av Pedagogisk ørken. Det er alltid et spørsmålstegn ved linkup-er og forlengelser hvor mye mer det tilfører etablerte linjer, og jeg kjenner ikke disse rutene godt nok til å vite det ut over at beskrivelsene høres kule ut. Uansett imponerende innsats på få dager og Kvam har i enda større grad etablert seg som den største klatreklippen i Norge i antall ruter, og som en av de klippene med mange harde ruter – selv om det på det området gjenstår endel opp til Flatanger. 


 


1 kommentar:

  1. Andre takt (link-upen) er den øvre delen av Harde takter fra en 7c i stedet for fra den originale 8a+`n. Bakhistorien er vel at Lars Ole etablerte link-upen Første takt i sin tid ved å gå den nedre 8a+ delen av harde takter prosjektet inn i en lettere topp. Andre takt gjør det i revers ved å gå en lett start inn i den øvre delen av ruta, derav navnet. Arne har tidligere gått Første takt så det han nå gjorde var å fullføre original linja i form av å gå Harde takter. Link-upen Andre takt gikk han senere, den legger ikke for han til noe ny klatring da han har gått den nedre delen sikkert 100 ganger og nylig hadde gått toppen fra en hardere start, men tanken er vel at den kan være et alternativ for de som vil klatre toppen. Link-upen danner og en naturlig variant av ruta ettersom orginalen er chippa i første del.
    Pedagogisk ørken forlengelsen er en liten lengdeavhengig bulder på et par meter over originalruta, den var allerede gått fra en lettere start med felles anker (Nevada) før Arnes bestigning. Forlengelsen er forsåvidt stilig nok og legger til et interessant uttoppings-element til den klassiske ruta. Graden er no uviss da det er en relativt god hvil før buldret, lengde har mye å si (i form av hvor langt man når fra en knelås) og ankret (som er felles med en annen rute) står såpass lavt at det er mulig å klippe tidlig fra denne siden, noe som i praksis eliminerer halve bulderen.

    Harde takter har stått som et prosjekt lenge så stilig at det omsider ble gått. Leoline extension er som nevnt den hardeste ruta på craget og tangering av pers for Arne så helt klart en imponerende bestigning. De to andre blir sett i lys av hva de er mer som trim varianter. Andre takt ble gått for gøy og for å trene litt etter Leoline bestigningen

    SvarSlett