søndag 23. juli 2023

Kristin Harila og Tenjen Sherpa mangler bare K2 etter tre raske bestigninger

På kort tid har Kristin Harila og Tenjen Sharpa klatret tre nye topper i Karakoram og mangler bare K2 for å ha klatret 14 topper over 8000 meter på en ellevill rekordtid på rundt 100 dager. 
Harila har også klatret Gasherbrum 1 uten tilførsel av ekstra oksygen, i motsetning til de fleste bestigninger av 8000 metere i Himalaya. Det er ikke oppgitt at det har skjedd på en av de andre bestigningene, men jeg vet ikke sikkert om dette er første gang for henne. 
Totalt har hun vært på toppen av en 8000 meters topp i Himalaya 28 ganger. 

I natt kom de to og resten av teamet på Broad Peak, og dermed har de klatret Gasherbrom 2, Gasherbrum 1 og Broad peak på åtte dager. Disse tre toppene ligger relativt nært hverandre, og er heller ikke så langt unna K2, som er det siste gjenstående fjellet. 
Forrige bestigning før det var Nanga Parbat 26. juni, så det har vært litt tid mellom de turen. 
Hun og Tenjen, den faste partneren på årets rekordforsøk, startet 26. april med Shishapangma. så hvis hun av en eller annen grunn er på jakt etter runde rekorder så er 4. august datoen for når det har gått 100 dager siden hun startet. 
Ifjor klatret hun K2 22. juli etter Nanga Parbat 1. juli, men nå er hun allerede i området 

Til nå har det vært mye dårlig vær og få bestigninger av K2 ifølge bloggene som følger de kommersielle ekspedisjonene og mer selvstendige klatrere i området. Det er meldt om 250 klatrere som venter på bedre forhold og toppmuligheter, så det er nok stor sjanse for at det vil være mye kø, trangt om teltplasser og andre utfordringer på dette svært krevende fjellet. Team av gode sherpa-klatrere jobber med å få klartgjort tau opp mot toppen. Det er meldt et par dager med snø, men jeg vet ikke om det skaper nye utfordringer med ras. Etter neste helg melder Yr.no noen tilsynelatende stabile dager med lite vind og oppholdsvær på K2, og rolige 22 minusgrader. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar