lørdag 29. juli 2023

Tuva Stavø onighter Atlantis på Blåmannen


Tuva Stavø og Henning Eidsheim har klatret Atlantis på Blåmannen i fri, og Tuva melder "sightefest" på instagramposten. Det beetyr at de har klatret veggen i fri i første forsøk. Atlantis var den første friruta på Blåmannen på Kvaløya og den hardeste taulengden er gradert 8-/8, selv om den i mange år har stått i grad 8. Med åtte taulengder er det meste andre av klatringen på syvertallet, selv om den nest vanskeligste taulengden lenge har hatt en 8- gradering. Det var også den første storveggen med en åttergrad da den ble gått i fri av Per Hustad og Johan Nilsson i 1990. 

Dette er vel den tredje kvinnelige fribestigningen av Atlantis som jeg kjenner til, Paula Voldner og Hilde Bjørgaas gikk den i 2015, og onsightet også nesten alle taulengdene. Men det kan selvsagt ha vært flere. 

Tuva fortsetter dermed å markere seg som en av de mer aktive storveggsklatrerne i landet, og hadde blant annet en meget sterk klatring av Freya på Vågekallen, hvor hun onsightet tre taulengder på grad 8-, men hadde et fall på cruxtaulengden på grad 8 og skriver på instagram at hun hun var for sårfingret til å klare å lede på nytt i fri. Uansett er dette en av de sterkere storveggsprestasjoner av en kvinnelig norsk klatrer med så mye hard klatring onsight i en storvegg. Freya er en av en håndfull harde friruter på Storpillaren på Vågekallen, og ble friklatret av Martin Skaar Olslund i 2015Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar