fredag 31. juli 2015

Paula Voldner og Hilde Bjørgaas går grad 8 på Blåmannen

Bilde: Hilde Bjørgaas følger cruxtaulengden grad 8 på Atlantis. Foto: Paula Voldner. 

De to fremste kvinnelige norske kileklatrerne har slått seg sammen og gått Blåmannens nordvegg i fri. Med grad 8 er dette den hardeste kvinnelige storveggsklatringen gjort i Norge.

De to gikk ruta Atlantis og onsightet alle de åtte taulengdene unntatt en hard syver som trengte tre forsøk. Mens Hilde ledet 8- taulengden så ledet Paula taulengden med grad 8.

Begge har klatret endel storvegger de siste årene, blant annet Hooka Hey på Kjerag, men ikke så vanskelige i fri. Det tror jeg heller ikke andre kvinner har gjort i Norge, men her er jeg på litt gyngende grunn.

Atlantis var den første ruta på Blåmannens nordvegg som ble gått i fri, av Per Sandved Hustad og Johan Nilsson for 25 år siden. Da var det den hardeste storveggsklatringen gjort av en norsk klatrer, selv om det var en annen åttertaulengde gått i norske fjell også i Rogaland.

De siste fem årene har det blitt gått mange ruter i fri på Blåmannen, som har blitt det viktigste fjellet for hard storveggsklatring i fri med ruter opp til grad 9-/9.

Paula følger på Atlantis 2. taulengde. Foto: Hilde Bjørgaas. 

Blåmannen og Paula. Foto: Hilde Bjørgaas

2 kommentarer:

  1. Hva er egentlig definisjonen på en storvegg? Til fjells og lengre enn syv taulengder?

    SvarSlett
  2. Den Største Veggen12. juli 2016 kl. 00:36

    la oss ikke henge oss opp i definisjoner. En storvegg er en stor vegg. Blåmannen er en stor vegg.

    SvarSlett