søndag 5. juli 2015

Bohuslänfører og fødsel

Da har endelig den nye Bohuslänføreren kommet, 13 år og utallige nye klipper og hundrevis av ruter etter den forrige fra 2002 - som for lengst er utsolgt.

Mens dette skrives kjøres fem kasser med førere til Klatreverket i Oslo av Paula Voldner, jeg tror det er de første som er til salgs i Norge. Også Sportsnett og Pitaraq selger føreren, ifølge denne fine oversikten over salgssteder. For de som allerede er i Bohus, eller som ikke skal innom Oslo, så selges den også i den fine nærbutikken Temp i Brodalen.

Føreren er laget av Petter og Hanna Restorp, som har drevet Klättertorpet i Bohuslän før de flyttet til Sveit/Frankrike i fjor.. Tilfeldighetene ville ha det til at de fikk tvillinger samme dag som føreren kom fra trykkeriet.

Føreren er en fin anledning til å teste ut området, for de som vitterlig ikke har kommet seg hit ennå. Selv om området er mest populært blant norske klatrere i vårhelgene, så er det også strålende å klatre her gjennom hele sommeren. I dag var vi et dusin klatrere på Hallinden og klatret bra i skyggen til  kl.14, da den stekende hete solen kom og gjorde det naturlig å bade eller padle eller gjøre andre sommerting. Det er mange klipper i skyggen om formiddagen, og noen i skyggen på kvelden, og det kan uansett være fint å klatre i sola helt ute ved sjøen. Så det er utallige muligheter,

Føreren gir den første komplette oversikten fra Kvernberget ved norskegrensa og ned til Gullmarsfjorden og fanger opp omlag 100 klipper i et av verdens beste granittområder. Det er altså ikke en fører for sporsklatrefeltene mellom Uddevalla og Gøteborg, som dekkes av Gøteborgsføreren.

Føreren kan bare bestilles over post i Sverige foreløpig.

Her er coveret til føreren:


Her er et vedlegg over nye ruter fra Bohuslän Klatreklubb som Joakim Olofsson har gitt ut i starten av juli, etter at Restorp-familiens fører utkom. Som det står i kommentarfeltet nedenfor, så har den noen klipper og ruter som ikke er med i den nye føreren. Mange av dem er klatret av Joakim. Han har klatret mye i mange år. Det har vært noen kontroverser opp gjennom årene på hvem som har førstebesteget hvilke ruter. Uansett: Her er BKKs oversikt, i stor grad ført i pennen av Jokke, over de nye rutene de siste 15 årene.


3 kommentarer:

 1. OBS!
  Rättelse:
  Föraren är EJ komplett över N.Bohuslän utan endast ett urval av några av de gamla klipporna samt några nya berg.
  Säkert alldeles tillräckligt för de flesta som ej har den gamla föraren.
  Så gå absolut och köp den!!

  Den kommer vara högklassig!


  Däremot är det vilseledande att kalla den komplett.
  Skribenterna valde göra den helt själv.
  Efterfrågade ingen korrektur.
  Dock saknas mer än ett 50tal klippor.
  Samt mycket info/leder även på gamla klippor som ej är korrekt/otillräcklig!?

  Dock finns komplement/tillägg som rättar till det problemet att hämta på BKKs hemsida!
  Varsågod, gratis i väntan på en komplett förare över Bohuslän.
  /Joakim Olofsson, BKK

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar. Begrepet komplett var mine ord, og ikke førerens så legg det på min kappe. Jeg ser det er noen klipper særlig nord i Bohus hvor du har ført opp mange linjer fra deg som ikke er med. Jeg vet ikke hvilke vurderinger som er gjort eller om de kjente til rutene. Generelt er det vel en utfordring i en fører å finne en balanse mellom å ta med alt og å ta med det som det i praksis er naturlig å klatre på. Jeg ser også at det er noen klipper som var i den gamle føreren, og som ikke er med i den nye. Ut fra minn kjennskap til noen av de klippene tror jeg det var en riktig vurdering da det ikke var rare greiene å klatre på verken for barn eller voksne. Jeg har også noen knauser som jeg har klatret litt på, uten at jeg tenker det hører hjemme i en fører. Om de klippene du omtaler i det ferske tillegget burde være med eller ikke har jeg ingen synspunkter på. Men jeg lenker til vedlegget her i artikkelen, for det kan være klatrere på ferie som vil sette pris på å vite om klipper i nærområdet som ikke er tatt med i føreren.

  SvarSlett
 3. Tack för det.
  Nej alla leder/berg i Bohuslän är inte värda klättra på.
  De flesta berg i tillägget finns dock i Lysekils och Sotenäs kommun , vilket ju är i det centrala området.
  De flesta av lederna /bergen är dock fina med minst lika god klättring som de som är i föraren.
  Skribenterna valde ej aktivt bort dessa vill jag påpeka.
  De fick ej tillgång till materialet pga de inte önskade samarbeta med klätterklubben.
  Vilket var tråkigt men respekteras.
  Tråkigare var väl att man ej skickade ut föraren till korrektur läsning , vilket ofta leder till mycket fakta fel.
  Jag tex fick bara EN skiss skickat till mig för kontroll.
  Kan bara hoppas att alla feldragningar tex på stora väggen Hallinden rättats till, annars kan det i värsta fall leda till olyckor och missförstånd.
  Är säkert en brilliant förare i övrigt.
  Spring och köp.
  Hoppas själv på ett bredare samarbete och en mer heltäckande förare nästa gång som inte saknar flera hundratals leder.
  God klätter sommar.
  /Joakim Olofsson , BKK

  SvarSlett