onsdag 15. juli 2015

Martin Skaar Olslund friklatrer den hardeste taulengden i norsk storvegg
Bilde av Martin på vei opp cruxtaulengden i første ledeforsøk i fransk fri, før han øvde inn flyttene og gikk hele taulengden i fra i grad 9/8b. Foto: Torbjørn Solheim, takk for lånet av bilde. 

Martin Skaar Olslund fribesteg i går Genus Locy på Storpillaren på Vågekallen i Lofoten.
Han vurderer den vanskeligste taulengden som grad 9, fransk 8b.

Dermed kan ruta være den hardeste fribestigningen av en storvegg i norske fjell.

Graden rimer med andre sterkinger som har forsøkt på ruta uten å klare å gå de harde flyttene samlet i et støt. Oskar Alexandersson og Petter Restorp kom et godt stykke for noen år siden og viste at dette var et friklatreprosjekt av dimensjoner, og Adam Pustelnik og Andreas Klarström prøvde i fjor før de gikk The Corner Kick på samme vegg ifjor.

25 timer
Martin gikk den alpin stil med Torbjørn Solheim, som jumarerte de harde lengdene, og de brukte totalt 25 timer fra fjord til fjord. Martin melder at han aldri har vært på ruta før, men at alle rutene ble klatret i fri. Cruxtaulengdene ble ledet i fri etter aiding og endel jobbing på topptau.

Ruta er en variant av den etterhvert moderne klassikeren Storpillarruta, men går til venstre for den opp fra den store hylla litt opp i veggen. Her er det et bratt dieder med den vanskeligste klatringen. Neste taulenge er grad 8-, og siste harde taulengde på denne ruta ble grad 8/8+ før den avsluttes med sekserklatring inn i Storpillaren.Ruta tangerer også ruta Freya, som går til venstre.

Ruta ble gått teknisk av Martin Jakobsson og Fredrik Rapp i juli 2003, mens de første taulengdene i starten opp til storhylla ble gått av Arild Meyer og og Nils Paulsen for lenge siden i et friforsøk av Storpillaren.

Storpillaren seiler dermed opp som en av de viktigste friklatreveggene etter flere harde bestigninger. Storpillaren har i seg selv blitt gått flere ganger med klatring opp til grad 7. Freya ble gått av Jasper-brødrene i 1998, og har klatring opp til grad 8 og teknisk A3-klatring. Og i fjor ble The Corner Kick gått av Andreas Klarström og Adam Pustelnik, med hard klatring opp til grad 9-. Stormpillaren er den siste ruten, gått av to engelske klatrere, og hvor det ifølge føreren også er noe teknisk klatring som kan gås i fri. Så det er kanskje mer å gjøre.

Her er Rockfax sin database over rutene i nordveggen på Vågekallen/Storpillaren. 

Hardeste ruter
Det er svært få ruter på grad 9 gått med naturlige sikringer i det hele tatt, og jeg tror ingen andre har klatret like hardt i en større vegg. Det er klatret like hardt og hardere korte ruter på Profilveggen i Jøssingfjord. Både på Kjerag og på Blåmannen er de hardeste rutene gradert 9-/9, og Martin har gått to av dem i fri inkludert fribestigningen av Tsunami med Sindre Sæther for et par år siden.

Martin i et arkivbilde tatt under en av de to fribestigningene på El Capitan. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar