fredag 4. august 2023

Ola Vekve (15 år) blir yngste som har gått 8c


Ola Vekve fra Molde gikk i går Kunne vært verre, grad 8c eller 9+. Ola er født i 2008, og har akkurat fylt 15 år. Ola fortsetter dermed å være den yngste til å gå harde grader i Norge. Ifjor gikk han ruta Tortur, med 8b+, i Julsundet som 14 åring. 

Litt morsomt er det også at ruta han gikk ble førstebesteget av hans far Thomas Vekve da han var 47 år for fem år siden, og jeg tror det er den eldste bestigningen av 8c i Norge og Norden (korrigerer meg gjerne hvis jeg ikke har rett på dette). Eivind Wang har repetert den som 47 åring også. Så yngst og eldst der altså. 

Ola har også gjort det bra i konkurranser, og har blant annet blitt nordisk mester i led det siste året. 

Også internasjonalt er dette et høyt nivå for en 15-åring, hvis vi tar utgangspunkt i at mange av de gode logger sine bestigninger på 8a.nu. Der er det bare et par franske, tre italienske og en spansk klatrer på Olas alder eller et år eller to yngre som har gått denne graden eller hardere. Det er kanskje flere, men det antyder at dette også er solid internasjonalt. 

Nå skal man ikke overfokusere på alder, selv om jeg allerde har gjort det, men Ola har da et par år på seg på å gå 8c+ hvis han fortsatt vil være yngst, for Arne Farestveit gikk det som 17 åring for noen år siden. Utfordringen til Ola er at da må han i så fall reise litt, for nå har han klatret de vanskeligste sportsrutene i Møre og Romsdal.


2 kommentarer:

  1. Internasjonalt finnes det sikkert flere. Tenker i første omgang på Josh Ibbertson, som gikk 8c og 8c+ på 13

    SvarSlett
  2. Adam Ondra klatret 9a som 13 åring ?

    SvarSlett