mandag 11. september 2023

Auestad og Danielsen etablerer ny og hard frirute på Kjerag (grad 8)


Jon Egil Auestad og Jan Eivind Danielsen har i helgen friklatret sin nye rute Silverback (grad 8) på Kjerag. 

Ruta på 20 taulengder går mellom Hoka Hey og Nordøstpassasjen, og har potensiale til å bli en moderne hard friklatrerute som kanskje gir mest klatring og minst styr med grønn anmarsjklatring. Ruta deler de første to med Nordøstpassasjen, og siste to taulengdene med Hoka, men er ellers en egen linje. Den er også mindre våt enn naborutene, som begge kan ha våte og ganske slimete kaminer inn mot toppen av ruta. Ruta går i en del av veggen hvor det også er meldt inn en spansk rute gradert 9-/9, La Vida es Bella fra 2005, som det er litt uklart hvor går helt presist. 

Auestad (44 år) og Danielsen (48 år) skal også ha kred for å være ganske voksne klatrere som etablerer såpass harde førstebestigninger på veggen. De klatra endel av linja før sommeren satte inn, men østlig vind gjorde at fossen blåste inn på deler av cruxtaulengdene som derfor måtte delvis gås teknisk. Neste forsøk ble en langt mer selvstendig linje og da helt i fri. 

Dermed har Kjerags vestlige bastion to ruter gradert 9-/9, La Vida es Bella og Tsunami til Sindre Sæther og Martin Skaar Olslund, og den har Skjoldet (grad 8), En forbundsfiende (grad 8) og Fjordcruise og Fjordcruise direkte (grad 8- på begge). 

Og flere ruter gradert 7+, 7 og 7-. 

Her er føreren


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar