torsdag 4. juli 2024

Oslo markerer seg som nest hardeste buldrekommune i Norden: Leo Bøe og Joakim Louis Sæther førstebestiger to nye 8B buldre i Oslo

 

I våres har Oslo fått to nye buldre gradert 8B, og er dermed etter Osen kommune i Trøndelag den hardeste buldredestinasjonen i Norge (i en kommune).

I slutten av mai gikk Leø Bøe Din årgang (grad 8B) på Tokerud i Groruddalen, på den samme bratte veggen som de to andre 8B-buldre Din Dean og Min Din går på. I starten av juni gikk Joakim Louis Sæther bulderet Shokunin i Østmarka. 

Dette er Oslos niende og tiende bulder på grad 8B og 8B+ viser den utmerkede oversikten til Gryttr.com hvis man filtrerer på de hardeste bulderne i hvert område. 

De to hardeste er Thilo Schröters Motorsykkelveggen, grad 8b+ ved Motorsenteret i Hvervenbukta nær Holmlia fra 2020 og Jon Pål Hamres Mild abuse of Terminology på Tokerud fra 2023.  

Hvis man søker på Gryttr og på Buldreinfo,com og 27 crag, de to ledende onlineløsningene for buldring, så er Oslo på pallen når det gjelder harde buldre av fylkene

Med disse 10 harde bulderne er Oslo det tredje beste fylket i landet for hard buldring, slått av storslåtte Trøndelag med godt over 20 buldre på disse gradene. Men av disse er 15 i Osen kommune hvor blant annet Vingsand ligger med sine 3 8B+ buldre og 10 8B, så det er jo også ganske imponerende. Flatanger har også blitt en solid destinasjon med rundt åtte buldre grad 8B og 8B+ 

Rogaland er med 12 buldre gradert 8B etter Trøndelag det nest hardeste fylket for hard buldring, og det gir jo mening med tanke på totaltilbudet i de to områdene sammenlignet med Oslo. 

I en første utgave av denne bloggposten påstod jeg at Oslo hadde flest, men fikk hjelp av Jon Pål Hamre til å forstå hvor mye som ligger i Osen kommune, som omfatter Vingsand og Ramsøya og i Flatanger. Jeg brukte først buldreinfo.com, men ser at 27crags er mer utfyllende på Trøndelag. 

Hordaland har syv. I resten av Sør Norge er det ellers bare en i Agder, to i Vestfold, to i Akershus, en i Østfold og en i Telemark, såvidt jeg kan se. 

I Nord-Norge er det bare Nordland som har så harde buldre, og de dekkes ikke av disse to kildene. Såvidt jeg kan se av 27 crags er det et to i Lofoten og tre i Bodø-området, så ut fra dette fem. 

Sammenlignet med Sverige er også Oslo et bedre sted for hard buldring. 

I Bohuslen er det fire gradert 8B. Det er to i Gøteborg, begge kanskje 8B+, viser Gryttrs fine oversikt. I det store området rundt Kjugekull i Skåne er det ni buldre på 8B eller hardere, ifølge 27 crags. Og bare to i det kjente buldreområdet Västervik. Jeg er usikker på Stor-Stockholm, ut fra førerene som ligger på nett er det bare oppført et par men heldigvis har jeg årvåkne lesere som mener det er 5-7 i området, samt nesten like mange i Uppsala-området. 

Finland er kjent for å ha verdens kanskje hardeste bulder, med Burden of Dreams på 9A. Men samlet sett er det bare en hardere bulder på 8B og hardere i Finland, inkludert to på Åland, enn i Oslo kommune, vel og merke hvis det jeg ser på nett er riktig. Men et stort forbehold for manglende finskspråklig kompetanse.  

Men hvis det er konsentrert hard buldring man er ute etter, så er det kanskje ikke så dumt med Oslo. Eller l Osen langt nord i Trøndelag, som nok kanskje har langt mer kjente og finere problemer, men som ligger litt lengre unna de fleste.





3 kommentarer:

  1. På rak arm kommer jag på i vart fall 5 st 8B i sthlm (ödmjuk, ultimate fighting assis, armstrong ss, houdini ss, golden delicious) + 2 lite omstridda 8B+. Säkert har jag glömt ett par stycken. Räknar man med Uppsala (45-60 min norrut) så får du nog i vart fall dubbla det antalet

    SvarSlett
  2. NEST hardeste buldre-KOMMUNE??! Jeez, snakk om agurknytt... (Nesten på Jens Larsen-nivå.) Men gøy med nyheter om fete førstebestigninger.

    SvarSlett
  3. Litt grinete nå? Klart det er interessant at Oslo har så mange harde problemer.

    SvarSlett