søndag 14. juli 2024

Verdensklasse av Tuva Stavø: Fribestiger Arcandria (9-/9) på Blåmannen

Tuva Stavø har ledet alle taulengdene på Arctandria, godt sikret av Vegard Lillebudal , som med sin grad 9-/9 er en av de vanskeligste frirutene i norske fjell. Dette er hennes fjerde frirute i veggen etter at hun gikk to ruter i forrige uke. Det er også fjerde eller femte fribestigning av ruta som jeg kjenner til. 

Alle taulengdene ble gått i i fri av de to verdensstjernene Didier Berthod og Giovanni Quirici i 2005, men de gikk den ikke i et sammenhengende støt, Det gjorde Hansjörg Auer og Markus Haid i 2007. Erik Grandelius, Martin Skaar Olslund og Andreas Klarstrøm gikk den i fri i 2011, mens Thomas Meling ledet alle taulengdene da han gikk den med Per Arne Barkost i 2016. Jeg kjenner ikke til flere fribestigninger, men det kan selvsagt ha skjedd. 

Tuva deler vurderingene til Thomas Meling, og tenker cruxtaulengden er 9- eller 9-/9, mens de andre ligger mellom 8 og 8/8+, litt mindre hardt gradert enn det førstebestigerne har satt hvor de også hadde en 9- taulengde til. 

Hun gikk ruta søndag, men øvde inn cruxtaulengden tidligere i uka. Uansett er dtte en kjapp bestigning av en hard rute som viser nok en gang at Tuva er blitt en av de virkelig gode storveggsklatrerne på egne sikringer i verden blant kvinner. Det er en litt frisk påstand, men hvis man ser hvor raskt Tuva har gått de harde rutene fra grad 9 på egne sikringer til Arctandria i en storvegg så står det ikke tilbake fra det de for tiden beste amerikanske og europeiske kvinnelige tradklatrerne for tiden. 


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar