fredag 8. juli 2011

Svensk-norsk fribestigning av Arctandria på Blåmannen

Fikk nettopp melding om at Arctandria (grad 9-/9) har fått sin tredje fribestigning. Erik Grandelius, Andreas Klarstrøm og Martin Skaar Olslund gikk ruten torsdag og fredag. Den 450 meter høye ruten på Kvaløya utenfor Tromsø er tidligere fribesteget to ganger i 2005 og 2007 av noen av de beste fristorveggsklatrerne i Europa på naturlige sikringer, og har nå fått sin første bestigning av tre unge klatrere. De brukte vel knapt et døgn på bestigningen, litt lengre enn andrebestigningen på ni timer. Uansett imponerende.

For å sette dette i sammenheng, så er det sammen med Sindre Sæthers fribestigninger i Trollveggen kanskje det mest imponerende gjort av en norsk klatrer i fri i storvegg.

I en sms fra Martin fra toppen av Blåmmann når dette skrives, så skriver han at alle taulengdene ble onsightet eller gått i første eller andre forsøk. 

Den første rapporten fra ruten er at cruxtaulengden kanskje holder graden, og en av 8/8+ taulengdene, men at  ruten ellers ikke er så hard som første- og andrebestigerne har gitt beskjed om.

De tre unge klatrerne har allerede markert seg sterkt.
Erik Grandelius har markert seg som en av sveriges beste klatrere,med blant annet en rask betigning av 8c i forrige uke i Grantittgrottan i Bohuslän, og han gikk også Rett lett (grad 8+) i første forsøk. Martin kom rett fra Biohus også, med sterke bestigninger av Electric Avenue (9-)på kiler, og den svært utsatte Minaret (8+), samt flere sportsruter grad 9. Og Andreas er vel den med den beste psyken av alle med utsatte isbestigninger, samt den første bestigningen av Electric Avenue på naturlige sikringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar