mandag 18. juli 2011

Therese Johaug på Mont Blanc og andre skistjerner som har klatret

I dag har vi et nytt eksempel på skistjerner som bruker sin fantastiske form til å komme seg opp på litt høye topper. Therese Johaug har vært på Mont Blanc, og det er selvsagt godt dokumentert.

Hun er ikke den første, og noen komplett liste over har jeg heller ikke. Men for klatrekuriosaens skyld, så er det et par eksempler her:
To godt kjente skinavn som har klatret er Thomas Alsgaard og Vegard Ulvang.
Alsgaard har klatret endel klippe inne og ute, og er vel den av stjernene som faktisk har klatret på noe annet enn høye og klatreteknisk lette topper. Han skriver også om det i boken sin. Her forteller han også at han har et buldrerom for å trene, og mener det er nyttig for skiløpingen også.

Vegard Ulvang er vel den av skistjernene som har klatret mest i høyden, spesielt da han var med på den svært omtalte ekspedisjonen til de fem høyeste toppene på fem kontinenter som Ivar Tollefsen organiserte i 1995 med blant andre Ralph Høibakk og Arne Næss jr. Han kom også nesten opp på Everest, og har vært på diverse andre turer. Men dette skjedde etter at han hadde sluttet som eliteløper.

Ellers har Alsgaard som ekspertkommentator på tv flere ganger framhevet Axel Teichmanns klatreferdigheter . Den tyske toppløperen står også fram som en rimelig ivrig klatrer på hjemmesiden sin. Men det er mulig Alsgaard blander det norske og tyske graderingssystemet når han sier at tyskeren klatrer grad åtte. For hvis jeg har lest det riktig, så er det den tyske grad åtte det er snakk om, som tilsvarer norsk 7+. Hard nok det fra en som definitivt har fokuset på en annen idrett.

Ellers har vi jo enkelte klatrere som utmerker seg i begge grener, om enn ikke helt på skielitenivå. Vi har for eksempel Klaus Øiseth, som går noen av de vanskeligste klipperutene i Norge og samtidig går Birken godt under tre timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar