mandag 11. juli 2011

Malin Holmberg klatrer de harde trad-rutene i Lofoten

Svenskenes superklatrer Malin Holmberg har de siste dagene gått de to av de hardeste naturlig sikrede rutene i Lofoten. Hun gikk Minnerisset (gradert 9-), som ikke ligger så langt unna Presten. Det ble gått av Robert Caspersen i 2002, og er et fantastisk skråttoverhengende riss. Navnet henviser til hans bror, Pål E. Caspersen, som omkom i 2000 under klatring på Vestpilaren på Presten.

Her er Rockfax-omtalen, som også er tydelig på hva slags kvalitetsrute dette er. Ruta er også repetert av den amerikanske storklatreren Tommy Caldwell under et besøk i Lofoten i 2005, en tur som fikk solid omtale i Rock&Ice etterpå. Ut over det kjenner jeg ikke til andre repetisjoner, men det kan selvsagt ha skjedd. På sitt scorecard skriver Malin at ruten gir "makeløst kul klatring".

Malin gikk også Butterarm, som har fått graden 8+. Det ble gått i fri av Håkon Hansen på 90-tallet engang, og var vel da kanskje Norges hardeste naturlig sikrede rute. Ruta ligger i Kalle, og har noen repetisjoner de siste årene.

Det har skjedd mye stilig klatring i Lofoten de siste årene, så jeg vet ikke om dette er de vanskeligste naturlig sikrede rutene. Men det er de vanskeligste jeg har hørt om. Jeg lurer på om det ikke også er to av de vanskeligste i Norge, noe som sier ekstremt mye om hvor boltegærne de fleste norske klatrere dessverre har blitt.

Malin er forøvrig i en kvinneklasse for seg når det gjelder vanskelig klatring på naturlige sikringer av. Hun er den eneste som har klatret opp til grad 9-, hvor hun har gått de to flotte Bohus-rutene Crackoholic og My even horizon. Hun har også gått 8+ rutene Rett lätt og Kristi Brud (i motsetning til meg som falt på cruxet på den i dag). Hun har også gått en haug med bolteruter av grad 9.

4 kommentarer:

 1. Minnerisset ligger litt alene, egentlig unna annen klatring langs veien til Henningsvær, likevel er det tydelig sti opp til ruta! Må være mange som vil se den, og kanskje noen som prøver den også.
  En liten detalj, ulykken til Pål skjedde vel ikke i 2010 (men kanskje i 2001, trykkfeil?)

  SvarSlett
 2. Ren trykkfeil, dessverre. Det var i 2000 at ulykken skjedde.

  SvarSlett
 3. Rockfax-linken går til rockclimbing.com.
  En bedre link til Rockfax-omtale er denne:
  http://www.rockfax.com/databases/r.php?i=27424

  SvarSlett