søndag 10. juli 2011

Sindre Sæther og Jarle Kalland med tre friruter på Blåmannen

Dette er virkelig Blåmann-sommeren. Ifølge en kommentar på forrige blogginnlegg fra Andreas Klaström, så har Sindre Sæther og Jarle Kalland gått tre ruter i fri, hvorav en første fribestigning, på Blåmannen den siste uka:
Pistacho har visstnok fått graden 8-/8. Ruta ble først gått av Anne Grete Nebell og Bjarte Bø i 1998. Da med en teknisk grad på A2. Den ligger til høyre for Arctandria, som jo også fikk sin første norske og svenske fribestigning denne uka.
Ellers gikk de to Ultima thule og Atlantis, som begge har en gradering på rundt 8.
Dermed ble de to kjapt de med flest fribestigninger på
Det er et sterkt team. Sindre ble jo omtrent verdenskjent i klatremiljøet for sin imponerende fribestigning av Arch Wall i fjor sammen med sin far, og har mange andre fribestigninger i Trollveggen og resten av Romsdal. Jarle Kalland gikk i fjor Petit Voyage (grad 9-/9) på naturlige sikringer på klatrefeltet Kvam i Sogndal.

Det er veldig spennende at det nå skjer mye på Blåmannen, etter en del år med noe mer sporadisk aktivitet. Det kan minne om det som skjedde på slutten av 90-tallet, hvor det kom mange nye ruter hver sommer på Kjerag og mange av rutene ble gått i fri. Men på Blåmannen er inngangsgraden i fri nærmere åtte, mens den på Kjerag ligger på 6+ og oppover. Og det speiler vel nivåhevingen i disse årene. Heldigvis.

7 kommentarer:

 1. Sporadisk aktivitet? Kan vel si det har skjedd nesten like mye de siste 5 åra som de første 25:

  2005: Arctandria gås i fri.
  2007: Ny rute, Frost. Arctandria i fri på en dag.
  2009: Ny rute, Lost & Found. Ultima Thule gås i fri.
  2010: Ny rute, Luna. Ny frirute, Tingeling.

  SvarSlett
 2. Enig. Takk for oversikten. Med nå mener jeg de siste årene, selv om det skjer spesielt mye nå denne uka. Sammenlignbart med perioden 1995-2002 på Kjerag, hvor nesten alle rutene og fribestigningene kom.

  SvarSlett
 3. For flisespikkeriets vedkommende: Lost & Found og første fribestigning av Ultima Thule var i 2008.

  Forresten ingen tvil om at aktivitetetn har vært større enn noensinne i år, særlig med tanke på repetisjoner av frirutene.

  SvarSlett
 4. Takk, fint med folk som følger med. Det står forsåvidt også 2008 i bloggen her: http://borebloggen.blogspot.com/2008/08/storveggs-gleder-i-norge.html

  SvarSlett
 5. andreas klarström11. juli 2011 kl. 19:26

  Tingeling er ikke blitt klatret enda. De snudde når de kom halvveis og har ikke klatret toppen, hverken før eller etter dette.

  SvarSlett
 6. Takk Andreas. De burde vel strengt tatt brukt det fine juliværet til å få orden på den ruta.

  SvarSlett
 7. Andreas Klarström11. juli 2011 kl. 22:51

  Ja det var sannsynligvis været som gjorde at de ikke kom opp for Bongo bar i fjor. Hvis de hadde fått en uke med pent vær, ville de nok funnet ut av det i fri.

  SvarSlett