søndag 3. juli 2011

Martin Olslund gikk Minaret + noen andre nyheter

Martin Olsund har gått den fryktede og ganske harde ruten Minaret på Häller. Han er dermed den første nordmannen, tror jeg, som har gått den psykende ruten som har blitt symbolet på utsatt klatring i Bohuslän. Ruten har et hardt 8+ crux opp fra en god hvil, men det  kommer på toppen av en helt usikret 7+/8- start opp fra en hylle. Ruten har preget mange bildet fra Bohuslän, og har hatt flere svenske og engelske bestigninger siden Rikard Ekehed gikk den på 90-tallet. Ruten har fått en engelsk e-grad for utsatthet på E8.
Nå er det ikke vanlig å gradere ut fra disse engelske gradene som knapt noen av oss skjønner helt siden vi ikke er oppvokst med dem, så jeg har ikke noe forslag til hva andre utsatte ruter kan ha av slik grad. Men uansett imponerende av tenåringen Olslund, som også har gått noen andre harde kileruter. Blant annet soloerte han onsight Aretmetikk, som er Jappe Pålsgård sin usikrede 7+ på Galgberget, og den langt bedre sikrede Rett lett - som er naboruta på Häller og en langt mer hyggelig gradert 8+.
(Kilde: 8a.nu)


Plastikk-buldring på Ekstremsportveko
Ellers har det vært vekobuldring på Voss, hvor Magnus Midtbø vant herreklassen og hvor Hannah Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas van kvinneklassen. Norsk klatring har laget et utmerket referat fra en regnvåt dag på plastikk.

Her er noen fine bilder fra Alaska-turen til Nils Nielsen og Colin Haley.
Nils har lagt ut en rapport og noen bilder fra det som må ha vært en fantastisk tur, tross noen snøtunge uker. Blogget om den forrrige uke.

3 kommentarer:

 1. "Blant annet soloerte han onsight Aretmetikk, som er Jappe Pålsgård sin usikrede 7+ på Galgberget, og den langt bedre sikrede Rett lett - som er naboruta på Häller og en langt mer hyggelig gradert 8+."

  - Sier du her at han onsight soloerte begge to eller bare den første?
  - 8+ onsight solo høres jo ganske drøyt ut selv for Martin!

  SvarSlett
 2. Takk, litt språkblunder der. Martin gikk Rett lett ganske lett i andre. Bra det også.

  SvarSlett
 3. Martin har også gått electric avenue på kil. det er vel andre tradbestigning?

  SvarSlett