fredag 1. juli 2011

Fristøting på Lofotens fineste storvegg

En av de fineste storveggslinjene, Storpilaren på Vågekallen i Lofoten, har fått en ren kvinnefribestigning. På bloggen sin skriver Hanna Mellin om den fine turen med Hilde Bjørgaas.
Ruta er en av de store linjene i Lofoten der den troner over klatreparadiset Kalle. Den ble først gått for 31 år siden teknisk, Fribestigningen kom 21 år senere, med Arild Meyer (som var førstebestiger), Robert Caspersen og Odd-Roar Wiik.

Det har ikke vært mange norske, eller svenske bestigninger av denne ruta, og det er heller ikke så mange kvinner som klatrer slike storveggsruter. Men Hilde og Hanna er tydelig unntak.

Denne flotte pilaren har en annen storveggsrute som det har vært bra friklatring på. Robert Jaspers linje Freya er gått det som er gått i fri av Petter Restorp og Oscar Alexandersson, men ut fra Petters blogg så ser det ut til at regn og vanskelig teknisk taulengde stoppet en første fribestigning, etter friklatring opp til grad 8, hvis jeg har forstått det rett. Oscar har også en bra blogg fra turen, og noen flotte bilder begge to. Han beskriver blant annet friforsøk opp en flott linje til venstre for storpilaren, Genus Locy, gått av to andre svensker teknisk for åtte år siden. En fantastisk linje hvor de friklatret vel opp til 8/8+. De to gutta er blant de få som støter hardt i fri i norske storvegger de siste par sommeren.

2 kommentarer:

  1. Oscars blog:

    http://www.oscaralexander.co.uk/

    SvarSlett
  2. Jepp, hadde bare glemte å lenke. I orden nå. Takk

    SvarSlett