lørdag 3. august 2024

Kristoffer Klev og Hannes Puman med tidenes friklatreuke i Nord-Norge

Svenskes klatrehelt Hannes Puman dro fra OL-kvalifisering til Nord-Norge hvor han sammen med Kristoffer Klev i siste halvdel av juli gikk tre av de hardeste trad- og storveggsrutene i landsdelen i en hektisk uke med godt vær. 

- Første repetisjon av Riverside, 9/9+ tradruta som Thilo Schröter har førstebesteget ved Tosbotn utenfor Brønnøysund i fjor. 

- Første repetisjon og første ground-up bestigning av Disco 2000, grad 9-/9 på Blåmannen, en 400 meter høy storveggsrute som Dave MacCloud fribesteg i 2015 med et par andre sterke kolleger for snart ti år siden. Den ble først gått teknisk av Mårten Blixt og Bjørn Krane i en vinterbestigning i 2000. Jeg kjenner ikke til flere frirepetisjoner. Denne bestigningen ble også filmet av Vegard Breie, så vi kan glede oss til å se den spektakulære ruta på film etterhvert. Denne ruta deler de første taulengdene, inkludert cruxtaulengden gradert 9-/9, med Arcandria som Tuva Stavø friklatret tidligere i sommer.

- Første repetisjon (tror jeg) av Corner Kick, gradert 9- på Vågekallens nordpillar. Dette er en alternativ og hardere avslutning på ruta Freya med flere harde selvstendige taulengder som tilsammen gir 900 meter klatring. Den ble gått av norskbosatte Andreas Klarstrøm og Adam Pustelnik i 2014. 

- De gikk også en ny rute på fjellet Tromma, grad 7-, på Kvløya. Dette er en av de mange fine fjellene i området, og som også fikk en ny og første rute tidligere i sommer, hvor Vetle Sevild, Sofie Nordvik og Sigurd Norderval gikk en ny rute på 400 meter (grad 6+/A0). Den sistnevnte fikk omtale i både Norsk klatring og NRK

Dermed klatret de på ganske kort tid det jeg mener er tre av de fem hardeste trad-rutene og to av de fire hardeste storveggsrutene, og dermed flere harde tradruter enn jeg tror noen andre har logget inn på en enkelt Nord-Norge tur. 

Til info, så er det tre ruter på Blåmannen som er gradert 9- og 9-/9, mens det på Storpillaren på Vågekallen er en grad 9 (Genus Locey til Martin Skaar Olslund), Corner Kick (9-) og Stormpillaren (9-) (også Martin Skaar Olslund og Håkon Wegge). I Djupfjorden ligger også The Lady of the Lake, (9-) på fem taulengder, gått av Malin Holmberg. Av kortere ruter er også Robert Caspersens Minnerisset (grad 9-) i det området. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar