fredag 27. juni 2008

Nabooppgjør på Tranby

Thorbjørn Jaglands oppgjør med Jens Stoltenberg er dobbelt problematisk for Arbeiderpartiet. For det første har han mye rett i at regjeringen ikke får skikk på vesentlige deler av politikken og ikke går tungt inn i den politiske debatten. For det andre er det en stor plage at han sier det offentlig et innlegg i Dagsavisen i går.

Kritikken rammer partisekretær og nesten-nabo Martin Kolberg på Tranby, tidligere nær støttespiller og forlover. Jagland kritiserer utspillet til Kolberg mot de nyrike fordi det ikke får noen politiske konsekvenser så lenge Stoltenberg ikke vil skattlegge aksjerikdom hardere. Dermed har motsetningene mellom de to fått en ny omdreining, slik det har vært siden Jagland ikke tok med seg Kolberg videre da han ble statsminister for et dusin år siden.

Jagland og Kolberg er sannsynligvis ikke uenige i sakens kjerne, og begge har sikkert gitt uttrykk for det internt at de savner et klarere politisk budskap. Kolbergs løsning er å gå inn i krigen ved å angripe Ola Mæhle og andre rikinger. Sannsynligvis er det en god krig for Ap fram mot valget. Kolberg vrir debatten over mot sine politiske motstandere, og skaper en ny konfliktlinje som får øynene vekk fra de rødgrønnes innsats. Kolberg vil aldri kritisere sjefen i eget parti, og har brukt begrepet “Youngstorgetforræderi” om de som ikke holder tett.

Jagland velger i stedet å analysere situasjonen, og kritisere sine egne i et solid stykke dobbeltkommunikasjon hvor han starter med å rose statsministeren. Han er ikke alene om å gjøre en slik analyse av Stoltenbergs problemer, men når det kommer fra en stortingspresident og tidligere statsminister så får den selvsagt en helt annen betydning. Det er nok mange på venstresiden som deler Jaglands frustrasjon, slik dagens avis også viser. Men innad i partiet står han i fare for å miste sin injurierende kraft gjennom dette utspillet og tidligere stikk til mannen som overtok ledervervet i partiet og statsministerposten. Nettopp her er kjernen i Jaglands problem: Han kan ha god retorikk og analyser. Men det er et stort gap mellom klokskapen i analysen og i valget av strategi og gjennomføring.

Leder i Drammens Tidende lørdag 28. juni

1 kommentar:

  1. Spiker'n på hodet i de to siste setningene.

    SvarSlett