torsdag 5. juni 2008

Hiver bensin på bålet

Når den rødgrønne regjeringen kastes neste høst, så vil de tre partiene lure på om det var verdt å gi fra seg makten til den første regjering med Frp og Høyre for en miniøkning av bensin- og dieselavgiften. Gallupene for juni tyder på at de politiske konsekvensene kan bli såpass store.

Det er uforståelig at regjeringen gir sine fremste motstandere et slikt gavekort et drøyt år før valget, og det er forståelig at flere i Ap har protestert mot dette. Ifølge VG gjelder dette også partiets avgiftspolitiske talsmann Torgeir Michaelsen fra Drammen. I rene kroner, eller ører, betyr økningen ingenting opp mot et par kroners dyrere pris som kommer uansett på grunn av markedet. Men når det kommer på toppen, så betyr det veldig mye symbolsk for mange nok velgere. Bensinpriser er veldig synlige i forhold til andre utgifter, og engasjerer derfor sterkt. Og den gjør regjeringen sårbar for anklager om at den ikke forstår seg på vanlige folks liv.


Det er vanskelig å forstå begrunnelsen for å innføre den nå. Miljøgevinsten av fem øre mer på bensin og ti øre på diesel er omtrent lik null. Det får deg ikke til å kutte ut unødvendig kjøring Skattemessig betyr den omtrent ingenting for oljelandet Norge. I forhold til renteøkningen svir den begrenset i lommeboken hos hver enkelt. Miljøgevinsten ville regjeringen uansett fått av prisøkningen som markedet står bak. Vi har ikke tall fra Norge ennå, men i USA vil prisøkningen ifølge en blogger tilknyttet New York Times redusere klimautslippene fra bilene med omlag halvparten av det totale norske utslippene inkludert petroleumsindustrien.Bensinprisene kommer uansett til å bli høyere i fremtiden fordi oljereservene minsker og klimaproblemene vil kreve strengere tiltak. Men endringen bør skje gradvis, og for å redusere konsekvensene må regjeringen vise at forholdene legges bedre til rette for alternativene. Til tross for protestene virker det som om mange er innstilt på å redusere sine klimautslipp. Men det må bli tid til omstilling, og ikke når utgiftene øker kraftig uansett. Skal regjeringen ha noen sjans til å nå fram bør Jens og Kristin låne et øre til folket, og ikke kreve fem øre mer.

Leder Drammens Tidende, 6. juni 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar