mandag 21. september 2009

Norges hardeste klatreområder - Lier er selvsagt med.

Hva er norges beste klatrekommuner. Lier ligger på pallplass når det gjelder sportsklatring, målt i de vanskeligste gradene. Det er ihvertfall posisjonen etter at Stian Christoffersen reførstebesteg Lierpillaren direkte Bergflødt og graderte den 9/9+ for halvannen uke siden. Øyvind Ville Sæther gikk den i fjor, men med en liten stein å hoppe fra og de første tre boltene preklippet.

Det ble den tredje ruten av den graden i Lier. De to andre er Draumkvedet til Leif Henning Broch Johnsen og Latvia som jeg gikk rundt 2002 (og som jeg ærlig talt må innrømme at jeg er usikker på graden på). Begge ligger på Damtjern. I tillegg kommer to niere til på Damtjern og to niere til på Bergflødt.

Det er bare to andre kommuner i Norge som kan måle seg eller overgå det, så sant denne listen ikke er helt på jordet (selv om et par av de nyeste mangler). I Stjørdal har alle de sterke trønderne Hell-klippen, og der finnes det en 9+ og tre ruter gradert 9/9+. Samt en hel del niere. Det var her en av norges to første rute av denne graden, Tro på mirakler, ble gått av Pål Reiten. Det skjedde i 1995, samtidig som Martin Reimers gikk Pump Fiction på Fetsund. Den sistnevnte blir stadig vekk utfordret på graden, kanskje med rette selv om jeg må innrømme at jeg slet en stund med den.

Og i Bergen ligger den bratte alltid tørre Loddefjord med tre ruter gradert 9/9+, alle gått av Romsdalens store sønn Sindre Sæther da han studerte og klatret alt han kom over i noen år. Ifølge bkk.no-sidene er det også syv ruter gradert ni.

I forbifarten finner jeg ingen andre steder med så høy konsentrasjon av de vanskeligere sportsklatrerutene.

En annen kandidat er Sirdal, hvor Robert Caspersen har gått norges første 9+ med Fryktelig i tvil på Planet Ø og Kaleidoskop (gradert 9/9+) på Sirikrok.
Og på Myggveggen i Sogn og Fjordane har Magnus Midtbøe gått to 9/9+.

Det er kanskje sært å måle slikt, men når bloggen heter Drammensgranitt og Bergflødt og Damtjern ligger noen minutter unna med bil (men i hverdagen dessverre ganske uoppnåelig) så er det kanskje verdt en reflesjon og litt patriotisk omtale.
Selvsagt er det andre steder med mye mer klatring, som for eksempel Romsdal. Men nå snakker vi altså de hardest graderte rutene siden det altså er gått en ny hard en på Bergflødt.

De to feltene som har disse rutene i Lier er spesielle på hver sin måte. Damtjern var feltet hvor sportsklatringen i Norge fikk sin første 8+ i 1986 med Stive Dempere, og sin første nier to år senere med Per Hustads Maraton. (I mellomtiden hadde Håkon Hansen introdusert niertallet med sin bestigning av Stimulator 9- eller 9-/9 på Dale i Sandnes, uten at det helt ble anerkjent før i senere år og først nylig fikk den sin andrebestigning). Damtjern er et av de store klatrefeltene i Norge i forhold til historie og grad, og har vel et søttitalls ruter med mye kompromissløs klatring på tynne lister.

Bergflødt er et litt annet felt, med mange fantastiske linjer på åtter og niertallet som er opptil 40 meter lange og både pumpende og tynne. Det ble først utviklet litt tidlig på nittitallet, men var nesten ikke besøkt før på starten av 2000-tallet da de leste harde rutene ble gått av Robert Caspersen, Leif Henning Broch Hohnsen og Torkel Røisli. Flere av linjene her er blant de fineste i Norge for sin grad.

Lierpillaren har lenge vært et prosjekt, et kort opptak opp en pillar som starter med et solid hopp til noen tynne lister, og deretter svært tynt opp til den en allerede etablert rute som kommer inn fra siden og deretter et tjuetalls meter grei klatring gradert 9- til topps. Øyvind Sæther gikk som sagt ruten i fjor og graderte den ni. Når den nå ble gått uten hopp, og den vanskeligste bevegelsen på ruten er å klippe den tredje bolten, så er den i praksis etablert som en ny rute. Det kan diskuteres, og det blir gjort, om det er naturlig å utnevne nye bestigere hver gang ruten blir gått i bedre stil. Den diskusjonen kaster ikke jeg meg på. Uansett var det morsomt med en så spektakulær linje gått i god stil.

Ellers har Bergflødt også fått hull på et annet gammelt prosjekt i sommer. Klaus Øiseth fikk gått det gamle prosjektet Pil , gradert 9-/9. Det er, som navnet tilsier, direktestarten på Pil og bue. Det er et gammel Håkon Hansen prosjekt som er prøvd av flere. Det er dessverre skjemmet av at det er laget et tak på ruten, men selvsagt ikke av Klaus, på den veldig buldrete starten. I dag er det en selvfølge at man ikke gjør slikt. Klaus jobber med et nytt prosjekt hvor denne direktestarten går rett inn i en veldig hard og i mine øyne undergraderte ruten Rekyl (9-). Tilsammen bør det bli 9, om ikke et hakk hardere enn det også.

Det er uansett en fantastisk klippe som det er en gåte at ikke flere klatrere oppsøker, selv om jeg innser at en inngangsgrad på 8- på det meste unntatt en oppvarmingsrute gjør at det aldri blir noe folkeklippe. Men samtidig har det nesten bare vært gamle travere på de siste to besøkene jeg har hatt i september, og det å være der igjen med en Landmark og en Nilsen og en Øiseth føltes nesten som å bli satt nesten ti år tilbake i tid (bortsett fra at pumpen var kraftig redusert i mellomtiden).
Ok, nok prat. Det er på tide med en liten kjellertur for å se om det er mulig å ha noe å gjøre der til neste besøk.

8 kommentarer:

 1. Flott blogg, Geir Arne :-)
  Ville vært enda bedre med et profilbilde av deg – fra Drammensklatring ;)

  SvarSlett
 2. Takk
  Bildet skyldes to forhold. Det er tatt av en veldig god fotograf, Jonas Paulsson og på et spennende prosjekt rett over fjorden for hytta i Bohuslen. Jeg klatrer nok enda mer der enn her i Drammensregionen, hvor det blir veldig mye jobb og familie utenom feriene.
  Dessuten har jeg vel egentlig ingen gode bilder herfra.

  mvh

  Geir Arne Bore

  SvarSlett
 3. Mangle bilde fra klatring i Drammen...
  Det må vi få gjort noe med. Hva sier du til at vi forsøker å teame opp til sommeren en gang?

  SvarSlett
 4. Hei Geir Arne,

  må si at jeg synes de to nye rutene du nevner på Lier (Bergflødt) er av temmelig marginal interesse i forhold til andre ruter der. Jeg tviler vel på om de noensinne ville blitt gått hvis det ikke var for å gjøre en hard førstebestigning.

  Mvh,
  Einar

  SvarSlett
 5. Tja, hva skal man svare på en slik påstand? Det kan godt hende de ikke er av de mest interessante, men hvordan man nå måler det. Klatring er jo i seg selv en rimelig sær aktivitet. Bloggen handlet nå mest om at det var gamle prosjekter som etterhvert er blitt klatret, og at de var nye på det tidspunktet - og ikke at de i seg selv er så veldig interessante.

  Når det er sagt, så er begge linjene ganske tøffe. Lierpillaren direkte er litt spektakulær med sitt hopp ut i ruta. Rekyl-starten er nok litt obskur (med sitt chippede tak fra gamle dager, dessverre. Ikke minst fordi det kan unngås). Men som linje er starten + Rekyl en rimelig stram og intens linje, og du skal være godt vant med kremlinje for å disse den veldig.

  mvh
  Geir Arne

  SvarSlett
 6. Fint at læse om de mange forskellige fine og harde ruter i Norge, men man bliver vel nødt til at nævne hanshellergrotta, når man skal nævne de hardeste klatreområder i Norge. Der er vel flere harde ruter der, end dem du har nævnt i artiklen sammenlagt.

  SvarSlett
 7. Takk. Denne bloggposten er fra 2009, og da var Hanshelleren et sted med enormt potensiale og nesten ingen rute bortsett fra de opp til grad ni som entusiastene fra Trondheim med mere hadde utviklet noen år før.

  SvarSlett
  Svar
  1. aahhh... klart. Jeg kom til den via et link og troede den var ny :)

   Slett