torsdag 15. juli 2010

Fjernet bolt fra Bohuslän-klassiker


Boltefjerningen fortsetter i Bohuslen. Rikard Hedman fjernet i dag sin gamle bolt på den superflotte klassikeren Catch (grad 7+) på Hallinden. Det er 23 år siden han som førstebestiger satte inn borebolten. I dag forstår han ikke hvorfor han gjorde det, siden ruten er rimelig godt sikret selv uten den ene bolten som står på en av de vanskeligste passeringene på den nesten 40 meter lange ruta.

Rikard Hedman var i denne perioden en av Sveriges beste klatrere, som har klatret mange ruter og vært med i mange konkurranser. På Hallinden har han gått foruten Catch også General, Gå på pumpen og Veckans Versting. Med andre ord noen av de mest solide rutene for to tiår siden, og fremdeles en veldig god klatrer.

At bolten på en av rutene fjernes er selvsagt ingen stor sak i seg selv, den var dessuten ganske spinkel og litt smårusten. Men det viser at mange klatreres oppfatning av hva som er god etikk og stil har endret seg opp gjennom årene.
Dessuten har jo bedre sikringsmidler gjort det mye tryggere å klatre en del ruter nå sammenlignet med tidligere.

Så er det dessverre en del ruter som boltes opp fremdeles hvor boltene står rett ved helt greie sprekker for naturlige sikringer. Senest i dag så jeg et nytt eksempel på dette her i Bohuslän. boltene var for sikkerhets skyld plassert i litt suspekte blokker i et overheng. Dessverre er det mange som tror boreboltede ruter innebærer at man slipper å tenke sikkerhet, det er det.

4 kommentarer:

 1. Nydelig, dette er en tendens som smaker godt!
  BE

  SvarSlett
 2. Jeg er ikke uenig at det er en riktig utvikling, men en råtten bolt tatt ned av en femtiåring som applauderes av meg og deg i 40-årene er vel ikke nok til å kalles tendens. Men vi kan jo pushe litt på i forhold til norske sammenligninger. Problemet i Norge er at vi knapt har noen trad-områder på klipper under tregrensa. Selv ikke øvre sydstup er det i særlig grad.

  SvarSlett
 3. Østlendig med lang og stadig økende fartstid i Trondheim16. juli 2010 kl. 12:32

  Du har sikkert rett i at det er få slike områder, men de finnes. Harbak er ett eksempel, selv om det kan diskuteres om det er under tregrensa - der ute finnes det knapt et tre. Rammelveggen er ei flott klippe, og det gås stadig nye ruter i andre vegger der også. Så langt har det også vært aksept for en streng ikke-boltingspolitikk, ikke engang til toppankere. Men for Østlendinger er det selvfølgelig et stykke å kjøre dit.

  SvarSlett
 4. Godt poeng. Harbak står fram som et bra sted sånn sett. Synd med plasseringen (langt unna) og i en viss grad været. Ellers er det nok langt mellom slike klipper av betydning, dessverre. I Norge har skillet først og fremst gått mellom fjellklatring uten bolter og sportsklipper i stor grad med.

  SvarSlett