onsdag 28. juli 2010

Et støtende par og nye ruter

Det er ikke alle 47-år gamle kvinner som førstebestiger sterkt overhengende off-width riss et sted på åttergraden. Det er ikke alle 56 år gamle menn som førstebestiger 40 meter nye linjer på det beryktede Häller-berget hvor nesten halve ruten knapt er sikret med noe annet et par skyhooks (som navnet sier, en krok hengt over litt fjell og svært luftig sikring). Møt ekteparet Tiegs/Pålsgård, fra Sverige, bosatt i Oslo, men alltid i helger og ferier på hytta i Bohuslän.

De siste dagene har de to endelig fått klatret sine to prosjekter for sommeren. Ulrika (Uliss på svensk) fikk gått Ullared på Mørkets hjerte. Hun er usikker på graden, i likhet med oss som har fått gå den på topptau. 8- eller litt hardere er kanskje riktig, det kommer litt an på hvor fuktig den er (jfr. bloggposten om engangsgrillen under ruta).

Bestigningen er imponerende på flere vis. Det er ikke veldig mange kvinner som klatrer den graden uansett. Det er svært få som førstebestiger slike ruter, og langt færre som førstebestiger på egne sikringer. Enda færre gjør det i sterkt overhengende og store rissformasjoner som ofte er bløte og/eller fuktige. Og de er ihvertfall ikke mødre.

Så det er all grunn til å gratulere henne med bestigningen. Og det er ikke den første nye linjen fra henne, selv om denne kanskje er et knepp vanskeligere enn noen av de andre.

Ektemannen Jappe (som Jan Pålsgård selvsagt heter på svensk)står ikke tilbake for kona, selv om han ikke helt nådde helt opp i dag i det som var planlagt som en felles bestigning av ruta. Han nye rute Byeline gir 40 meter ny klatring på Häller, som kanskje er det mest besøkte, fineste, og mest imponerende klippen i Bohuslän. Grad 7. Den krysser ruta "Tre tau" en fire-fem meter, men før og etter er det tynt sikret sva og veggklatring. Noen vil kanskje si den er i grenselandet til dumdristig, men ikke sammenlignet med den mye vanskeligere og tynnere sikret Aretmetikk, som han gikk for noen år siden.

Uten at vi skal gjøre alder til et stort poeng, så er det ikke en helt vanlig klatrende 50-åring vi snakker om.

Selvsagt er jeg inhabil i min vurdering, siden de er våre nærmeste venner av det klatrende hyttefolket her nede i Bohuslän, og vi har barn som både leker sammen og klatrer sammen. Men dette er nå en subjektiv blogg, og jeg tenkte at det ville være fint å skrive en hyggelig liten omtale allikevel. Og siden jeg har rost ungdommen kraftig tidligere i sommer, så tenkte jeg det var greit å skrive litt om noen som har klatret i noen år.

Jeg blogget litt om Bohuslän og nyturvirksomheten til blant annet Pålsgård/Tiegs sist sommer. Og for en som har gitt seg ledeforbud denne sommeren pga nyoperert fot, så er det fint å se at det blir gått nye ruter like fullt.

7 kommentarer:

 1. Hmm... er selv fan av Jappe & Ullis, men ville ikke brukt betegnelsen "støtende". For folk flest er det jo ensbetydende med "fornærmende", eller "krenkende".

  SvarSlett
 2. Hyggelig å få en filolog-interessert leser, bortsett fra kona. Jeg er ikke uenig i din ordvurdering, men tenker at av de 30-50 daglige besøkende her på bloggen så er det vel mest klatrenerder som i likhet med meg ser på støtende som et positivt ladet ord. Men kanskje jeg skal finne et bedre ett. Takk for innspillet.
  mvh
  Geir Arne

  SvarSlett
 3. Håller med om att de är ett stötande par!

  SvarSlett
 4. Eller rättare sagt gillar att stöta sig med folk! De är INTE så uppskattade av bohusläningarna men det har dom ju alltid struntat i, speciellt när man läser lögnerna i denna annars trevliga blogg. Skärp dig Bore.Kolla fakta innan du skriver..ska inte journalister det?

  SvarSlett
 5. Her følger jeg deg ikke, og er overrasket over en så aggressiv holdning. Jeg syns du skulle bruke en litt mer nøktern tone. Kan du skrive med navn, og presisere hva du mener i så fall skulle være løgn eller ikke stemme, så kan jeg ta utgangspunkt i det.

  SvarSlett
 6. Hahaha... , anonym den 6 august vet vi hvem er. Med stavefeil og det hele er det like enkelt å identifisere vedkommende som det var for barna å gjenkjenne Baloo, djungelbjørnen, når han danset med King Louie. Det er en person vi og mange andre virkelig har "støtt" oss med gjennom årene. Han holder vanligvis hus på Bohusklubbens hjemmeside. Det er bare å beklage at han kjører på i samme stil her på din utmerkede blogg.
  Min rute Byeline på Häller satte jeg i 7. Den er en anelse sikrere enn man får inntrykk av hvis man har med et par birdbeaks, et par skyhooks og noen sliding nuts.
  God tur!
  Jappe

  SvarSlett
 7. Hei Jappe
  Takk for gradspresiseringen, jeg har skrevet det inn. Hva det andre angår, så har jeg ikke fått noen presiseringer i forhold til navn og hva som eventuelt skulle vært feil.

  SvarSlett