mandag 24. januar 2011

Jarle Risa sitt imponerende buldreår


Jarle Risa leverer og leverer en haug med noen av de vanskeligste buldrebestigningene. Nylig har han førstebesteget to til gradert 8A+ i Oltedal, Ribbefett og Sovende villdyr.

Risa har kanskje det høyste volum av vanskelige buldre gått gjennom mange år, og står fram som den kanskje viktigste buldreutvikleren i Norge det siste tiåret. Han har vært sentral i utviklingen av de mange fine buldrefeltene i Sør-Rogaland, med Hunnedalen og Eiane og Stavtjønn som noen nye områder, og har sørget for at dette har blitt den kanskje viktigste buldrebyen i Norge med et femtentalls førstebestigninger på 8A og 8A+.

Det mest imponerende er at av et hundretalls buldre mellom 7C og 8A+ i Sør-Rogaland registrert på det godt oppdaterte lokalbuldrestedet buldreinfo.com, så har Jarle førtebesteget godt over halvparten.

Han er selvsagt ikke alene, for også noen av de sterkeste buldrerne som Therese Johansen, Tore Årthun, etterhvert Andreas Hetland Olsen og andre sørger for et av de mest spennende miljøene. Like viktig er det at det som regel er mulig å klatre nesten året rundt, spesielt helt sør på Jæren med Sirevåg og nye buldrefelt i området.

Men i tillegg til å ha mindre snø enn resten, så tror jeg Jarle, Therese og de andre mest gira også er mer ute i dårlige forhold enn noen andre jeg vet om. Det går blant annet går fram av Jarles til ganske fine blogg.

Det er ikke mindre imponerende at det siste året kanskje har vært det mest produktive for Jarle, som også er småbarnsfar.

En annen grunn til å skrive om Jarle i dag er at det bursdagen hans når dette skrives.

3 kommentarer:

 1. All Ære til Jarle altså, men når det gjelder `høyste volum av vanskelige buldre gått gjennom mange år, og står fram som den kanskje viktigste buldreutvikleren i Norge det siste tiåret`

  For ikke å glemme Torstein Eide....

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar, selv om jeg lurer på om det mangler noe vesentlig i kommentaren - en setning til og kanskje et navn på en annen buldrer f.eks.
  Uansett hvem du tenkte å skrive om, ved siden av Torstein Eide, så var det ikke hensikten å nedvurdere andre sin innsats for å utvikle Buldre-Norge. Det er mange klatrere som har gjort et imponerende antall vanskelige buldre. Derfor skriver jeg så tydelig kanskje i forhold til påstanden, jeg har ikke noe behov for å drive fingranskning av slike relativt uviktige rangeringer. Når jeg tok sjansen på en slik påstand, så var det summen av førstebestigninger og det helt sentrale bidraget han har gjort for å utvikle en av de viktigste buldreområdene i Norge. Men det er som sagt mange andre som har gjort mye bra også, slik Mads Mosti har utviklet Straumvassbotn, Eide med Harbak og Vingsand, flere bergensklatrere i Hordaland, Morten Gulliksen for noen år siden på noen utvalgte Østlands-områder og Stian Christophersen og andre. Men jeg tror fremdeles få kan matche Jarle sin samlede førstebestigning av svært vanskelige buldre for å utvikle et viktig buldreområde av høy kvalitet (på det siste punktet sliter jo endel Østlandsbuldring).

  SvarSlett
 3. Kanskje ikke så mye hardt, men Lars Audun må ha funnet og pusset ganske mange hundre bulder på Stange.

  SvarSlett