torsdag 19. juli 2012

To nye sportsklatreklipper i Bohuslän


Bildet er av Jappe Pålsgård på Träleberget, på en av de to litt stramme syverrutene.


To nye klatreklipper er utviklet og har sin første sommersesong i Bohuslän. De fleste rutene på de to klippene er boreboltet, og må derfor regnes som unntak fra regelen om at klatringen i Bohus i utgangspunktet er på egne sikringer. Det er ellers fine felt og som i tillegg tørker fort etter regnvær, og derfor har det vært et fint tilskudd i en sommer preget av noen byger -selv om været her som vanlig er bedre enn det været det klages over på Sommer-Østlandet.

Smålinden ligger lett synlig litt før Hallinden når man kommer fra motorveien, på samme åker og litt øst. Det er en vestvendt vegg på 10-20 meter med et titallsruter. 2 seksere, to 7+, to 8, en 9- og en 9/9+. Ligger 200 meter inn veien retning Ingalsrød, samme vei som fører til Högberget og etterhvert Granittgrottan. Parkering bør ikke skje ved åkeren og småveien etter klippen, for det liker ikke bonden. Det sikreste er ved Hallinden stasjon, og heller gå.
Her er en veiomtale å 27 crags

Träleberget er en bratt granittklippe som ligger helt ytterst mot havet, rett nord for Lysekil (og rett sør for Lyse kirke for de som har klatret der). Den er vest og nordvestvendt, og er 10-20 meter. Klatringen starter med en rute på grad 7, og har mest 8- og 8 klatring, men også en 9-. En naturlig sikret rute, gra 8- kanskje, og noen til som kan bli det.
Det er klatreforbud på klippen på grunn av Hubro, i år varte det til 15. juli. Det er viktig å ikke klatre før det, så sant man spesifikt ikke har fått annen info på svenske klatreforbundets accesdatabase.

Litt mer komplisert å finne: 4 km før Lysekil går det skiltet vei vest mot Treleberg camping. Parker der (og betal), gå inn på campingen og første vei ned til venstre helt til sjøen. Følge bratte svaberg helt nede ved sjøen i 300 meter til klippen. Førerbilde på 8a.nu.
(tips: Du skal ha svært selvhjulpne barn for å gå inn med dem her)

Begge klippene er utviklet av Jens Larsson, primus motor for mye på Vestkysten og kjent som 8a.nu-sjef. På Smålinden har han fått med seg Said Belhai på de hardere rutene, og på Träleberget er det evigmotiverte Henrik Bolander som har gått flere av rutene. Fra sitt sommerstugu-sted i området har han gått kvalitetsruter her i over 15 år.

Begge feltene er i den nye Göteborgsføreren som kom nå. Den er et kvalitetsprodukt som viser hvor fantastisk mye fin klatring som Göteborg og omegn har. Den har også noen klipper i Bohus som har vært utviklet siden den gamle føreren for dette området ble utgitt, og dekker i tillegg til disse to også Högberget, Granittgrottan og alle sportsklatrefeltene på Tjörn og Orust og de andre nye klippene mellom her og vestkystens hovedstad.

Og når det gjelder bolting: Det eksisterer et sett regler for bolting som gjør at det ikke foregår bare på egen lyst og manglende psykenivå eller kompetanse, så ligg unna tullebolting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar