tirsdag 3. juli 2012

Mer Flatanger: Sindre Sæthers går hard trad-rute. Og svenske-escape

I tillegg til de harde 8c+ og 8c-bestigningene på bolteruter i hula i Flatanger så har Sindre Sæther gått en 45 meter høy naturlig sikret rute gradert 8+. Det er blant annet bilde av den i denne bloggen til Ethan Pringle, som kommenterer at mangelen på sikringer i starten ikke så ut til å plage Sindre, "one cool customer".
Selv om det har vært mye fokus på bolterutene, så er det ifølge flere rapporter veldig gode muligheter for naturlige sikrede ruter, så det er bare å håpe at overivrige boltere ikke ødelegger for mulighetene til enda mer fantastiske ruter gått på naturlige sikringer. Overhengende bolteruter er dusinvare i verden, mens naturlige sikrede ruter i slike omgivelser vil virkelig skille seg ut som noe helt spesielt.

I tillegg har to av de beste svenske klatrerne gått en kortversjon av Nordic flower som de har døpt "Nordi floer - The swedish escape". Geir Söderin og Erik Grandelius mener kortversjonen av 8c+ruta som ble gått fjor kan graderes 8b+.

7 kommentarer:

 1. Eller så kan man heller håpe at trad klatrere pusser fram ruter/prosjekter istedet for å den vanlige sytingen i etterkant

  SvarSlett
 2. Mulig det manlger en "ikke" her:

  så det er bare å håpe at overivrige boltere ødelegger for mulighetene til enda mer fantastiske ruter gått på naturlige sikringer.

  SvarSlett
 3. Hvorfor en kortversjon, tilfører det noe?

  SvarSlett
 4. Mangler klart en ikke.
  Om kortversjonen tilfører noe? Kommer an på hvor mye selvstendig escape-klatring den innebærer, vil jeg tro.

  SvarSlett
 5. Ville ikke kalt det "escape" egentlig da. Ruta har to anker, de gikk "bare" til det første.

  Etter dette kommer det et kort men hardt bulder før relativt lett jug klatring vidre ut taket til anker nr.2.

  Ethan gikk og "kun" til dette ankret da han prøvde ruta den siste dagen (han gikk den første delen tidligere på førstebestigningen av plummer ruta si). Han hadde ikke testet crux buldret og fant heller ikke ut av det i støteforsøket.

  Etter å ha funnet ut av buldret ment han at hele greia (for han) kjentes mer ut som 8c en 8c+ da buldret ikke var så hardt og han fikk hvilt såpass godt like før.

  H.Wang

  SvarSlett
 6. Takk Henning for oppdatering. Jeg følger deg på at Escape-versjoner strengt tatt bør ha utfeigingsklatring og ikke bare stoppe på et visst punkt i ruta. Så får andre enn meg vurdere om denne ruta bør ha stoppesteder underveis med ulike grader. Du har jo vært mye i spanske grotter hvor rutene finnes i utallige varianter fram og tilbake.

  SvarSlett
 7. Ruta er jo veldig lang og ble jo forsåvidt boltet til anker nr.1 først. Da det kommer et hardt bulder som øker graden fra 8b+ til 8c+ blir det jo fort et "naturlig" sted å gi seg for de fleste.

  "Problemet" her i forhold til de nevnte spanske grotter er vel at forlengelsen ble lagt til og linket sammen før første del fikk en egen bestigning.
  Hadde man gått til anker 1 først hadde jo del 2 naturlig nok blitt extension.
  Begge ankrene er plassert inne i huletaket så å si at det ene er et mer naturlig slutt punkt en det andre blir og litt vanskelig.

  Hadde nok vært mer ryddig å bare kalle del 1 Nordic flower del 1/part 1. I stedet for å begynne å snakke om en escape.

  H.Wang

  SvarSlett