torsdag 29. november 2012

Novena grad på Hannah Midtbø: 8c+ i Spania

Hannah Midtbø gratuleres med rette for å bli første norske og nordiske kvinne til å gå den magiske graden 8c+. Hun har ifølge facebook-gratulasjoner gått La Novena Puerta i Santa Linya i Spania, som er gradert 8c+.  (Okei, jeg innrømmer at kildegrunnlaget er litt tynt, men satser på at det er gode kilder. ). Oppdatert: Storebror Magnus bekrefter nå bestigningen på facebook, så da er det vel greit.
Det var denne ruten 22-åringen Hannah jobbet mye på i vinter og sommer, etter å vært den første kvinne i norden som gikk 8c sist vinter. Til sammen gikk hun tre 8c-ruter sist sesong i dette området.

Oppdatert: Norsk klatring følger kjapt etter med sin beskrivelse. Og her skriver også 27crags om bestigningen

Her beskriver hun forsøkene på å gå ruta tidligere i år, på bloggen sin.

Det finnes ingen lett tilgjengelig oversikt som jeg kjenner til, men et kjapt søk tilsier at det ikke er mer enn et dusin kvinner, eller kanskje noe mer, som har gått graden. Den mest oppsiktsvekkende i år var da graden ble gått av det japansk/amerikanske supertalentet Ashima Shiraisi (11 år) tidligere i høst.

Selv om 8c+ graden nå bare er et skritt på klatreskalaen, og det er til og med gått onsight, så var det lenge selve inkarnasjonen av ruter som bare noen av verdens beste klatrere klarte på 90-tallet., Siden har det skjedd mye med både klatrestandaren og kanskje også graderingene, ihvertfall har det kommet flere pumpende ruter som gås av flere enn de rent styrkebaserte. Det er vel bare storebor Magnus og vel også Sindre Sæther som har klatret så hardt eller hardere på etablerte ruter av norske menn (Hvis jeg ikke husker helt feil)

Oppdatert: Her er saken omtalt i Bergensavisen forresten

4 kommentarer:

 1. Sindre har gått flere 8c+ ruter

  SvarSlett
 2. Det må for all del ikke snakkes om at Sindre har gått flere 8c+ ruter!

  SvarSlett
 3. Helt enig, jeg beklager.

  SvarSlett
 4. og han gikk en 8c i går

  SvarSlett