fredag 28. desember 2012

Sogndøler topper Cerro Torre

Har fått tips om at et et norsk-svensk lag fra Sogndal har toppet Cerro Torre. Tore Bjørnstad fra Elverum, Sigbjørn Veslegard fra Sogndal og Anna Karin Berggren fra Sverige har kommet ned etter å ha vært på toppen av Cerro Torre i Patagonia, en av verdens mest kjente vanskelige alpintopper. Jeg har ikke fått bekreftet om alle tre var på toppen eller ikke. Hvis Berggren kom på selve toppen,  jeg fikk lørdag bekreftet ar alle tre toppet. Berggren er en av de få svenske og en av relativt få kvinnelige bestigningerav fjellet.

De tre har også bloggen Alpin start, som har beskrevet det de har gjort til nå før den siste bestigningen. Bloggen Heioghåklatring har også omtale fra turen ned til Patagonia. Som bloggene viser, så er bestigerne endel av det spennende alpinmiljøet som har vokst fram i Sogndal det siste året og som er et av de mer livskraftige i landet. 

Det har bare vært en håndfull norske klatrere på toppen før dem. Toppen regnes som en av de vanskelige alpintoppene og krever vanskelig is eller klippeklatring for å komme opp.
Cerro Torre fikk første norske bestigning av Øyvind Vadla og Aslak Asstorp midt på 80-tallet opp den såkalte Compressor-ruta. Så gikk det et dusin år før Trym Sæland klatret den samme ruta.
Så gikk det ti nye år før tre norske klatrere var på toppen. Bjørn-Eivind Årtun klatret vestveggen, og dermed uten bruk av de omstridte boreboltene. Ole Lied og Trym Sæland gikk en spennende førstebestigningsvariant, den såkalte korketrekkerruta som kombinerer Compressorruta uten særlig bruk av bolter og over til vestveggen. Årtun har også vært på toppen for ett år siden, i forbindelse med den samme turen hvor han og Ole Lied imponerte en hel alpinverden med sin førstebestigning av nabofjellet Torre Egger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar