mandag 22. april 2013

Telemarks første 8b+ fra Joakim Louis Sæther

Joakim Louis Sæther har førstebesteget et prosjekt på Reskjem med navnet King Kong, og som har fått graden 8b+. Det tror jeg er Telemarks hardeste rute. Reskjem ligger mellom Notodden og Bø, og har flere harde ruter opp til 8b allerede.

For de som vil teste ut rutene og bulderne rundt Bø, så er Ballesteinfestivalen 10-12. mai en god anledning. Bø har mye fin klatring på en håndfull felt, blant annet noen av landets første åttere og 8+, signert Øyvind Moss. Kommer tilbake med mer info om Ballesteinfestivalen.


Herfra og ut er det ren nerding, men bare for å be om innspill:
Dermed tynnes det ut med fylker som mangler denne graden. Nå er jeg på tynn is, men jeg tror disse fylkene har denne graden: Akershus, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør Trøndelag og Nord Trøndelag og Troms.
Usikker:
Østfold
Oslo
Aust Agder
Nordland
Finnmark.
Hedemark
Oppland.
Her mangler jeg sikkert info, så fyll inn om mulig.


16 kommentarer:

 1. "Mossekspressen" er etter sigende nedgradert til 8/8+. Det hører med til historien at ruta opprinnelig ble satt i 8 blank av Moss, men da føreren fra 2001 ble utgitt var ruta enda ikke repetert (hvor mange som prøvde vites ikke) og førerkomiteen oppgraderte den til 8+

  SvarSlett
 2. Men så er det ikke Mosseekspressen som jeg tenkte på med 8+. Mosseekspressen stod i åtte, og er i grenseland 8 eller 8/8+. Rute på nabofeltet, som jeg har glemt navnet på, var en tidlig 8+.

  SvarSlett
 3. "Essen" på Uvdal var en tidlig åtter signert Moss, men 8+ kom vel først til Bø da Pornocragget ble utviklet på 90 tallet?

  SvarSlett
 4. ...hurtigt spørgsmål: Er Headwall.com afgået ved døden - den var fyldt med virkelig topinformation ;-) - også om nogle af de klipper der nævnes her ?
  /th

  SvarSlett
 5. Hei Salve. Mener det var en rute på Tveiten. Husker ikke navnet, ikke vært der siden kona studerte på slutten av 90-tallet.

  SvarSlett
 6. Ja pokker, den hadde jeg glemt. "Fjerne stemmer" heter den kanskje. Kilesikret sjuerklatring i starten før det drar seg til. Baklager bryderiet.

  SvarSlett
 7. Ruten dere tenker på er Fjerne Stemmer på Tveiten. Ruten er miks i starten, 2 kiler så bolter og topper i et tre. Er grei vertikal klatring i starten, så et bratt tungt parti med en kjiip sva uttopping.
  Rett før den siste føreren kom i 2007 ble ruten repetert av flere klatrere og man var enige at den var 8/8+. Ruten ble gått av Moss i 1989.
  Bø de første harde rutene:
  Essen grad 8 1987
  Mossekspressen grad 8/8+ 1988
  Fjerne stemmer grad 8/8+ 1989
  Telemarksbataljonen grad 8+ 1999
  Kroppskamp grad 9- 2007
  Ole Karsten

  SvarSlett
 8. Men King Kong er jo allerede gått.. Klassisk 8/8+ på Propagandaveggen.

  SvarSlett
 9. Jeg foreslår herved en fylkeskvote på rutenavn. Da vil gode og beskrivende rutenavn som "Babyface" "King kong" "Svadomsprøven" etc. kunne brukes flere ganger og gi glede og estetikk også utover fylkesgrensene!

  SvarSlett
 10. Har ikke Dave Macleod gått en 8b+ i Troms?

  SvarSlett
 11. Jo. Og derfor står Troms på listen over 8b+ fylker.

  SvarSlett
 12. Og til Ole Karsten: Takk, du representerer jo fasiten her med førerarbeidet deres. Høres ut som riktig korrigering å sette telemarksbataljonen ned et halvt hakk også. Stod vel i 8+/9- først?

  SvarSlett
 13. Kvar finn ein 8b+'en i Møre og Romsdal og kva er namnet på den??

  SvarSlett
 14. Halsa, Sindre, Sydvestveien, 9/9+
  Julsundet, Tor, Tor tur, ditto grad eller mer

  SvarSlett
 15. Litt offtopic: Tommy skeide har akkurat gått Sunnmøres første 8a. Livslinja heter ruta og befinner seg på Flø. Video: Søk Tommy skeide vimeo

  SvarSlett
 16. Er det ikke en 8b+ tradrute i Kristiansund også?

  SvarSlett