fredag 26. juli 2013

Olslund og Sæther fribestiger hardeste norske storveggsrute

Martin Skaar Olslund og Sindre Sæther har fribesteget Tsunami på Kjerag i går, og setter 9-/9 som grad på den vanskeligste taulengden i hovedveggen. Dermed har Norge fått nok en storveggsrute på denne graden, det er to fra før av. Tsunami ble klatret av Trym Sæland og avdøde Stein-Ivar Gravdal for noen år siden, og var den eneste storveggsruten gradert A4 førstebesteget av norske klatrere. Martin har prøvd på ruten tidligere, blant annet med Sindre i fjor. De har også jobbet på den nå før bestigningen.

I toppveggen ble graderingen på taulengdene 8+. 9-/9, 8, 8/8+, 8/8+, 7+ og 6-.Det er dermed også en av de få kontinuerlig vanskelige storveggsrutene over flere taulengder i Norge.

Og dette er den vanskeligste førstebesteget av et norsk team. For Martin er det også den andre ruten på dennne graden, han var med på på repetisjonen av Arctandria på Blåmannen for to år siden. Den tredje ruten på denne graden er en urepetert rute klatret av et spansk team (har for dårlig dekning til å finne fram navn og bestigere) til venstre for Hooka Hey med en vanskelig taulengde i en ellers grei relativt vegg. Tsunami går til høyre for Hooka Hey, på det store skjoldet på Kjerag og til venstre for Skjoldet (grad 8 i fri). Det går også en russisk vinterrute i dette området, som visstnok deler en taulengde med Tsunami mot toppen. 

Fribestigningen ble ifølge Martin på en sms gjort i et støt på et døgn med et preplassert depot av utstyr, en vanskelig praksis mange steder. Vi vil garantert få sett fine bilder fra den siden Henning Wang har vært med på turen og tatt bilder hengende underveis. Så det blir spennende å se mer til denne imponerende bestigningen.

Sindre og Martin er til sammen det nå klart mest erfarne storveggsteamet. De klatret også Golden Gate i Yosemite i fri i våres, en rute gradert 8+. Sindre har fått et internasjonalt navn med sine sterke fribestigninger av vanskelige ruter i Trollveggen som ingen trodde det var mulig å gå i fri, sammen med sin far. Martin har også gått flere storvegger i fri, blant annet Freerider på El Cap for to år siden (grad 8/8+) og som sagt Arcandria samt førstebestigninger på Blåmannen, slik også Sindre har gjort

1 kommentar:

 1. Kult! Endelig ble denne beryktede ruten klatret i fri. :)

  Som oftest pleier jeg å tenke at flertaulengders er softe i graden, hvilket som regel stemmer. Denne ruten trur jeg derimot ikke jeg har noe sjanse på. Sindre og Martin er ikke akkurat kjente for soft gradering haha!

  Nå ble jeg motivert til å trene meg opp og prøve!...Men det er nok for skummelt med alle runouts.

  Imponerende og inspirerende!
  /Andreas

  SvarSlett