mandag 5. august 2013

Er dette Norges hardeste klatreruter?

Hva er de hardeste rutene i Norge nå etter at Adam Ondra har gått to nye hardinger den siste uka, og totalt 9 ruter fra 8c+ og oppover. Sammen med Leif Håvar Kvande satte jeg meg ned i dag for å lage en liste over alle rutene fra 8c+ og oppover, og med hjelp av Norsk Klatring-redaktør Dag Hagen har vi oppdatert den så godt vi kan.
Leif Håvar er journalist i Finansavisen, og skal bruke dette til en sak i avisens sportsmagasin (forøvrig er han mangeårig klatrer, redaktør av Norsk klatring i viktige år, og førstebestiger av flere ruter på Hornaksla i Romsdal - hvor han kommer fra).
For sikkerhets skyld så legger jeg det ut på bloggen siden leserne av bloggen er den viktigste kilden til info og kvalitetssikring. Er det innspill til listen, så kom med det i kommentarfeltet. Så blir den mest mulig komplett.


Norges 10 hardeste ruter
RutenavnGradKlatrefeltHvorFørstebestigerFørstebestigningRepetert
Change9b+Hanshelleren Flatanger, NamsosAdam OndraOktober 2012
Iron Curtain9bHanshellerenFlatanger, NamsosAdam OndraAugust 2013
Tors hammer9a+ HanshellerenFlatanger, NamsosAdam OndraJuli 2012
Purgatory9a/+ HellHell ved TrondheimAdam OndraJuli 2013
Illusjonisten9aHanshellerenFlatanger, NamsosAdam Ondramai 2012
Odins øye8c+Hanshelleren Flatanger, NamsosEthan PringleJuli 2012Daniel Andrada, Adam Ondra, Magnus Midtbø,
Dharma8c+HanshellerenFlatanger, NamsosAdam Ondramai 2012Seb Bouin
Banana Ballet8c+HanshellerenFlatanger, NamsosAdam Ondraseptember 2012
Leoline 8c+ KvamSogndalAdam OndraJuli 2012
Nordic Flower8c+HanshellerenFlatanger, NamsosJorg Verhoevenseptember 2011Magnus Midtbø, Adam Ondra
Muy Verdes8c+HanshellerenFlatanger, NamsosErik GrandeliusJuni 2012Magnus Midtbø, Adam Ondra

15 kommentarer:

 1. Hva med Nico Favresses "The recovery drink" på Profileveggen i Jossingfjord. Den er vel gradert 8c+ eller der omkring og er dessuten naturlig sikra.

  SvarSlett
 2. Takk. Der hører den hjemme. Funker alltid å spørre en haug med oppdaterte mednerder. Skal tilpasse skjemaet litt også, for vi tok med repetisjoner også.

  SvarSlett
 3. Tips: De lokale folka kaller hula "Hanshallaren". Hvorfor det skrives slik aner jeg ikke. Spør noen som heter Strøm til etternavn ;)

  SvarSlett
 4. Kanskje ikke helt rett sted å spørre... Men lurer bare på om det faktisk finnes norske grader som tilsvarer de hardeste franske. Jeg så i siste Trønderføreren at det er brukt norske grader, men den hardeste ruta i skrivende stund var vel Flykræsj på 9+. Hva blir i såfall gradene 8c+ - 9b?

  Er det snakk om å "utvide" den norske skalaen eller blir det til at man bruker franske grader på alt over norsk 9+?

  SvarSlett
 5. I den grad det er kjent, hadde det vært kult å få med hvem som har bolta linja også, om ikke annet for historiens del.

  SvarSlett
 6. Er det ikke bare å fortsette med de norske gradene videre?
  8c+ = 9+/10-
  9a = 10-
  9a+ = 10-/10
  9b = 10
  9b+ = 10/10+

  Da blir det artig med 9a/+ som vil da tilsvare 10-/10-/10 haha.

  SvarSlett
 7. Leoline er 8a+, Leoline Extension er 8c+, FA: juni 2012

  SvarSlett
 8. Nordic Flower er på vei ned til 8c, Adam sa noe om at den var kanskje 8c+ når man starta med alle slyngene og klippet dem underveis; mao svært soft. Det er også gjort noen kombinasjoner i hula som ligger rundt 8c(+).

  Når det gjelder navnet så er trøndernavnet HanshAllAren, av trøndersk Hallar for heller (hule). De har forsøkt å få det inn i førerne som blir lagd for tiden, men har lykkes heller dårlig.

  Verhoven og co har bolta et par andre linjer både i hula og på crag rundt hvor det har vært kalk igjen i veggen etter dem. Jeg vet ikke mer om grader og navn.

  Gudmund

  SvarSlett
 9. Til Lars Ole: Takk, selvsagt. Skal rette.
  Til navnediskusjonen: Selv som halvt trønder (sort of) er det ikke naturlig å skrive det fonetisk slik det uttales lokalt. Enig med Gudmund der.
  Om Nordic er 8c eller ikke, da får noen som har gått den sette den i den graden. Jeg nedgraderer ikke en rute jeg ikke har gått (eller aldri kommer til å klare).
  Om oversettelse av franske og norske grader. Dette blir jo litt kuriøst å prøve, men hvis vi holder samme rekkefølge oppover, så blir det vel noe slikt, hvis vi skal leke med tall:
  7c+ 8+
  8a 9-
  8a+ 9-/9
  8b 9
  8b+ 9/9+
  8c 9+
  8c+ 10-
  9a 10-/10
  9a+ 10
  9b 10/10+
  9b+ 10+

  SvarSlett
 10. Er vel ikkje umogleg at Torstein Eide si Flykræsj er 8c+ og kanskje fortjener ein plass på lista. Etter snart ti år står den fortsatt urepetert på eit av dei mest besøkte cragga i Noreg, og Hell har hatt besøk av Dave Graham, Ethan Pringle, Adam Ondra ++.

  SvarSlett
 11. Hvor mange 9- og 9 ruter finnes det i Norge? Jeg anslår ca 100 9- og i underkant av 50 9ere?

  SvarSlett
 12. Ang. Flykræsj, hvem andre enn Pringle har prøvd den?

  SvarSlett
 13. I bergen er det 29stk 9-, 12 stk 9-/9, 10stk 9, og 4stk 9/9+. Tipper det må være mer enn 100 9-`er...

  SvarSlett
 14. Ondra prøvde å sighte Flykræsj i fjor, falt i følge ham selv av på siste taket, gikk vidre på et prosjekt og prøvde ikke igjen.

  I følge franskmannen Sébastien Bouin som nå herjer i Hanshelleren er Nordic Flower 8c. Det var forøvrig det Ethan Pringle mente i fjor og (selv om han ikke rakk å få gått den fulle linja).
  Séb mente vist og at Muy Verdes kanskje kunne være 8c.

  SvarSlett
 15. og der kom det jammen to 9a+ til, en på hell og en på flatanger : http://www.ukclimbing.com/news/item.php?id=68373 .. for en maskin

  SvarSlett