søndag 4. august 2013

Adam Ondra skal ha gått 9a på Hell

Adam Ondra har gått det såkalte Skjærsild-prosjektet på Hell utenfor Trondheim, ifølge en tipser og nettsiden Møteplassen til Tindegruppa. Graden er visstnok satt til 9a. Og som tipset så riktig påpeker, så er dette den første ruta på denne graden utenfor Flatanger-hula, hvor som kjent Ondra ifjor gikk verdens da hardeste sportsklatrerute.

Ifølge beskrivelsen er ruta en buldrete start som alene vil gi buldregrad 8B, fulgt av hard klatring til topps.

Hell har også før denne ruta hatt noen av Norges hardeste sportsklatreruter, spesielt på midten av 90-tallet da feltet ble utviklet, hvor Pål Benum Reiten gikk Tro på Mirakler, en av de to første rutene som ble gradert 8b+. Og Alv Borge gikk flere ruter gradert ni. Siden har Torstein Eide innført 8c-graden med Flykræsj. Og nå altså 9a-graden med Adam Ondra, som visstnok stoppet på klippen på vei opp til Flatanger igjen. Så vi får håpe på flere harde ruter. 

Ut fra hans scorecard på 8a.nu, så har han tidligere gått 6 førstebestigninger på grad 8c+ eller hardere. Skjærsild-prosjektet blir isåfall det syvende

1 kommentar:

  1. 7-ende over 8c+ i Norge vel å merke, mannen har jo et utall harde førstebestigninger på samvittigheten fra andre land..

    SvarSlett