mandag 13. januar 2014

Bernd Zangerl har gått et av verdens harde buldreproblemer i NorgeBulderet heter Shantaram, ligger sør for Flatanger i nærheten av Vingsand, og ble gått i sommer. Bestigningen er først blitt kjent nå, og selv om det ikke er gitt noen grad så må det ut fra Zangerl sin beskrivelse være 8C eller kanskje 8C? og dermed blant de harde i verden. (Det også er gått et par stykker gradert 8C+). Amerikanskje Rock and Ice og Gripped setter denne graden på problemet, basert på at han har gått mange 8C før. I litt tabloid stil kalles det kandidat til verdens hardeste buldreproblem.

Her er en omtale og et intervju fra den alltid godt informerte svensken Bjørn Pohl, som skriver for UK climbing.

Her er en omtale på hans egen tyskspråklige blogg, som jeg bare har lest i googletranslate sin versjon. Han omtaler bestigningen som kanskje sitt livs høydepunkt, ikke dårlig av en klatrer som har ligget i front av buldringen og som kanskje var den første til å etablere buldregraden 8C.
Hittil har Norge hatt en bulder gradert 8C, Magnus Midtbø sin Blood Redemption, men etter repetisjonen til Adam Ondra kan det hende graden justeres til 8B+.

Den 35 år gamle tyroleren har også vært med i buldrevideoen Northern Beats, med en haug harde buldre fra Norge. Den kan lastes ned fra lenken.
Her er traileren:


Med denne bestigningen har dermed Norge fått enda et tilskudd til noen av verdens hardeste klatreprestasjoner. For dette kommer på toppen av Adam Ondras rute Change, som var den hardeste i verden da den ble gått høsten 2012. Og på naturlig sikrede ruter er Nicolai Favresses The Recovery Drink gått i profilveggen i Jøssingfjord sist vår, antatt grad 8c eller 8c+, å regne som en av de hardeste av denne typen. Legg på noen av verdens mest imponerende fosser, og storveggsklatring opp til grad 9-/9, som også er ganske anstendig, så har Klatre-Norge blitt et av landene med mest variert klatring på aller vanskeligste nivå,
2 kommentarer:

 1. Det der kan da umulig beskrives som en bulder, han klatrer jo sidelengs hele veien aka. travers.
  Siden han velger å ikke sette grad er det vel litt i overkant å begynne å kalle det en av verdens hardeste bulder og?
  Begynner jo å bli en del år siden Bernd var i verdens eliten i buldring og så vidt det meg er kjent har han aldri gått noen bulder av en så høy grad..

  SvarSlett
 2. For EN GANGS skyld er jeg enig med Wang: Dette er ikke en bulder. Det er innlysende for alle som har buldra litt.

  Anonym uten krøller

  SvarSlett