lørdag 15. februar 2014

To bestigninger i Norge meldt inn til Piolet d´Or

Den gyldne isøks er den største av få alpine prisutdelinger. To bestigninger i Norge er med på den omfattende førstelisten over turer som er meldt på konkurransen. Fra denne listen skal det nomineres en håndfull potensielle vinnere.

storlisten i år står det to bestigninger som involverer Norge og norske klatrere.


Suser gjennom Harryland
Vinterbestigningen av Suser gjennom Harryland i Trollvegg-massivet fra Andy Kirkpatrick, Tormod Granheim og Aleksander Gamme. Dette er den  bratte ruta helt til venstre i Trollveggen, som stopper omtrent halveis opp veggen der den møter Trollryggen. Denne markedsføres av Kirkpatrick som den første vinterbestigning, eventuelt som første kalenderbestigning vinterstid, Årsaken er at første vinterbestigning av ruta, fra Rolf Bae, Trym Sæland, Sigurd Felde og Sigurd Backe, strakk seg noen dager over fristen i mars som er den tekniske grensen for vinterbestigning. Det er en teknisk grense som er litt meningsløs i Romsdalen og norske fjell generelt. Jeg syns det er litt Harry å gjøre noe nummer ut av det, når fjorårets bestigning hadde mindre krevende vinterforhold enn vinterbestigningen i 2007, Turen er uansett så imponerende at det ikke burde vært noe behov for å sminke den ytterligere.


Finnmannen
Den verdenskjente isklatreren Ines Papert og Bent Vider Eilertsen besteg den imponerende veggen på 400 meter på Senja med svært krevende miksklatring gradert M9+ og WI7. Turen tok 19 timer, og anmarsjen ble gjort i kajakk

Så får vi se om noen av disse blir nominert.
Det har tidligere skjedd med den norske ekspedisjonen opp Rondespiret, som ble nominert i 1998, og Bjørn Eivind Årtun ble nominert for en tur med Colin Haley for ruten Dracula i 2010 og han ble også nominert etter sin død i 2012 for den nye ruta på Torre Egger sammen med Ole Lied.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar